Portal odwiedziły 3521084 osoby
Aktualnie przebywają 64 osoby
19 grudnia 2024 18:30 | GastroInfo
Dnia 17.12.2024r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wyjątkowym konkursie na bożonarodzeniowe wypieki z makiem. To wydarzenie, które nie tylko pozwoliło rozwinąć umiejętności kulinarne młodych adeptów sztuki gastronomicznej, ale także wprowadziło wszystkich w świąteczny nastrój.
W konkursie brali udział przedstawiciele klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz branżowej szkoły I stopnia o profilu kucharz. Zadaniem uczestników było przygotowanie ciekawych i nieoczywistych wypieków z wykorzystaniem maku – tradycyjnego składnika świątecznych potraw. Na stołach pojawiły się gwiazdy drożdżowe z makiem, makowa panienka, makowiec japoński oraz drożdżówki z makiem.
Biorący udział wykazali się ogromnym talentem, precyzją i kreatywnością. Komisja konkursowa miała nie lada wyzwanie, oceniając smak, wygląd, estetykę podania oraz oryginalność wypieków. Wśród nagrodzonych znalazły się zarówno klasyczne wypieki, jak i nowatorskie, zaskakujące połączenia smaków. Na podium znaleźli się:
I miejsce – Igor Karpiej i Kinga Konarzewska ( kl. I BBA)
II miejsce – Magda Wyszomierska i Alicja Trzaska ( kl. 3 PT)
III miejsce – Mateusz Nowak i Kacper Kołota ( kl. II BBA)
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu! Wasze zaangażowanie i pasja do gotowania są dowodem na to, że gastronomia to nie tylko nauka, ale i sztuka. Dziękujemy nauczycielom oraz dyrekcji szkoły za stworzenie wyjątkowej atmosfery i motywację do rozwijania talentów kulinarnych.
Tekst: I. Jastrzębska
Foto: A. Chrzczonowska