Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

24 stycznia 2025 23:55 | GastroInfo

Nadszedł czas na... II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Naleśnikowe szaleństwo 2025”.

24 stycznia 2025r., w naszej szkole, odbył się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny pod hasłem „Naleśnikowe szaleństwo”. Wydarzenie to zgromadziło utalentowanych młodych kucharzy z różnych szkół gastronomicznych. W rywalizacji wzięło udział 6 dwuosobowych drużyn, które zaprezentowały swoje umiejętności kulinarne i kreatywność w tworzeniu naleśnikowych arcydzieł.

Atmosfera podczas konkursu była pełna emocji i gastronomicznej pasji. Uczniowie mieli za zadanie przygotować dania, które nie tylko zachwycą smakiem, ale również estetyką podania. 

Jury, w skład którego wchodzili profesjonalni kucharze: MARCIN SOBÓL-  szef kuchni z 30- letnim stażem, Prezes Europejskiego Stowarzyszenia  Euro Toques Polska oraz MARIUSZ i JOANNA ZAJĄCOWIE - członkowie  Zarządu Euro Toques Polska,  właściciele sali konferencyjno-bankietowej „AIDA” w Kobyłce, oceniało m.in.: organizację pracy, higienę pracy, wykorzystanie składników (zero waste), stopień trudności wykonania dania oraz walory smakowe i estetyczne dania głównego. 

Po spróbowaniu, ocenieniu wszystkich potraw oraz podsumowaniu punktów, komisja wyłoniła trzy najlepsze drużyny:

  • I miejsce - Zespół Szkolno - Przedszkolny Technikum o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Jadowie, w składzie : Amelia Wierzba i Wiktoria Słowik oraz opiekunka Renata Rybacka, przygotowali „Assiette z naleśników na sosie remoulade z ziołami”,
  • II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w składzie: Julia Pudełko i Alicja Cichowska oraz opiekunka Iwona Jastrzębska, przygotowali „Ażurową fantazję z łososiem i mango”,
  • III miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie, w składzie: Katarzyna Chomicka i Izabela Chomicka oraz opiekunka Katarzyna Krutul, przygotowali „Naleśniki Crẽpes Suzette w podlaskim wydaniu”.

Nagrody dla zwycięzców zostały ufundowane przez Dyrekcję Szkoły ZS CKR w Starym Lubiejewie oraz naszego partnera – Interchemall Zespół Młynów Jelonki, który od lat wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej. Dzięki ich wsparciu każdy z uczestników mógł poczuć się wyjątkowo, a p.o. dyrektor szkoły - Andrzej Sakowicz uhonorował laureatów praktycznymi nagrodami – sprzętem AGD, który, z pewnością, przyda się podczas tworzenia nowych receptur. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe puchary i dyplomy. 
Dodatkowym bonusem dla najlepszych w konkursie była ogłoszona przez przedstawicielkę Zespołu Młyny Jelonki panią Patrycję Olszewską niespodzianka – zaproszenie na wizytę zawodoznawczą w zakładzie Interchemall Zespołu Młynów Jelonki.

 
Serdecznie dziękujemy  uczestnikom, opiekunom, jurorom oraz sponsorom za zaangażowanie i wsparcie. Gratulujemy zwycięzcom i mamy nadzieję, że ich kulinarna pasja będzie się rozwijała w kolejnych konkursach! I nie tylko!!!

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego wyjątkowego wydarzenia pełnego kulinarnych emocji na najwyższym poziomie!

 

I. Jastrzębska, M. Dobies 
Foto: A. Chrzczonowska, M. Dobies

Przeczytano: 82 razy. Wydrukuj|Do góry

"Naleśnikowe Szaleństwo" 2025.

baner_stopka