Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

10 grudnia 2024 17:50 | GastroInfo

Warsztaty gastronomiczne „Stawiam na drób” z Akademią Kulinarną Marcina Budynka.

W dniu 5 grudnia 2024 roku nasi uczniowie, po raz kolejny, uczestniczyli  w warsztatach gastronomicznych w ramach projektu „Stawiam na drób” z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Jest to projekt Związku Polskiego Mięsa, którego głównym celem jest pogłębianie wiedzy w kwestii jakości i walorów kulinarnych polskiego mięsa drobiowego.

Uczniowie kształcący się w zawodach:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych - klasy II i III PT oraz III  i IV PTH
  • kucharz - klasy II BBA i III BBA

mieli okazję uczyć się od najlepszych i doswiadczonych szefów kuchni, odkrywając tajniki sporządzania smacznych i zdrowych dań z drobiu. Głównym prowadzącym był Marcin Budynek – właściciel restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie, szef kuchni o międzynarodowej renomie i ogromnej pasji do gotowania.

Uczestnicy dowiedzieli się, jak w pełni wykorzystać mięso drobiowe, aby dania były zdrowe, smaczne i atrakcyjne. Wysłuchali bardzo ciekawej prelekcji dotyczącej mięsa drobiowego, jego wartości odżywczej oraz zastosowania w gastronomii.

Podczas warsztatów uczniowie zdobyli bezcenną wiedzę, m.in. jak zachować smak, soczystość i wartość odżywczą drobiu, jak łączyć główny surowiec z różnymi dodatkami, przyprawami i technikami kulinarnymi. Wartością dodaną warsztatów była idea „ zero waste”, czyli maksymalnego wykorzystania dostępnych składników w kuchni, jak z poszanowaniem wykorzystać każdy element tuszki drobiowej.

Młodzież z zaangażowaniem sporządzała potrawy zgodnie z ideą zrównoważonego gotowania, czego efektem były smaczne i zdrowe potrawy.

Na koniec zajęć każdy z uczniów otrzymał certyfikat uczestnictwa, a co najważniejsze, zdobył praktyczne umiejętności, które wykorzysta w swojej pracy zawodowej. Dzięki takim warsztatom uczniowie mają okazję rozwijać swoje pasje i poszerzać horyzonty kulinarne.

Dziękujemy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka za poświęcony czas i unikatowe inspiracje kulinarne. Teraz z niecierpliwością czekamy na projekt „Stawiam na wołowinę”.


Zapraszamy do  fotorelacji …

 

M. Dobies

Foto: M. Dobies, M. Gajewska, M. Kuczewska

Przeczytano: 65 razy. Wydrukuj|Do góry

Warsztaty gastronomiczne „Stawiam na drób” z Akademią Kulinarną Marcina Budynka.

baner_stopka