Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

31 marca 2021 19:24 | GastroInfo

Sztuka platingu.

Kulinarni artyści nie tylko smacznie gotują, ale także potrafią podać swoje danie w oryginalny i estetyczny sposób. Poznajcie plating, czyli sztukę układania dań na talerzu...

czytaj więcej »

27 marca 2021 18:27 | GastroInfo

Zaproszenie.

Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie wraz z nauczycielkami przedmiotów gastronomicznych serdecznie zapraszają uczniów klas &oa

czytaj więcej »

27 marca 2021 18:19 | GastroInfo

Międzynarodowy Dzień Gofra.

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Święto to wywodzi się ze Skandynawii, gdzie mieszkańcy tego regionu uwielbiają te słodkości. Ten niekwestionowany król nadmorskich kurortów, najczęściej podawany jest z bitą śmietaną i owocami, jednak pasuje do niego także dżem...

czytaj więcej »

18 marca 2021 19:12 | GastroInfo

„Aranżacja Stołu Wielkanocnego".

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, to okres radości oraz rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Wyjątkowość tych świąt z pewnością podkreśli aranżacja Stołu Wielkanocnego. Mamy dla wszystkich uczniów ZS CKR w ...

czytaj więcej »

18 marca 2021 18:17 | GastroInfo

Konkurs Gastronomiczny! „ Ale jaja ”.

Jajka to jeden z podstawowych składników wielu dań. To produkt łatwo dostępny na bazie którego możemy stworzyć wiele potraw od bardzo prostych po bardzo wykwintne. W związku z tym postanowiłyśmy zorganizować konkurs pod hasłem: „Ale jaja”, który będzie...

czytaj więcej »

16 marca 2021 17:58 | GastroInfo

Dekoracje carvingowe

Przedstawiamy dekorację carvingową wykonaną w arbuzie, melonie miodowym oraz melonie siatkowym. Całość kompozycji dopełniają kwiaty ze smoczego owocu oraz kiwi. Elementy dodatkowe to liście z ogórka i kiście porzeczki. Na zdjęciach również propozycja ułożenia krojonych owoców. Tekst...

czytaj więcej »

26 stycznia 2021 18:45 | GastroInfo

Kuchnia fusion, czyli zabawa tradycjami.

Kuchnia fusion szturmem zdobywa polskie restauracje i staje się modną alternatywą dla miejsc serwujących tradycyjne potrawy jednego regionu.

czytaj więcej »

26 stycznia 2021 18:10 | GastroInfo

Ptysie inaczej...

Klasa IBBA proponuje ptysie w wersji monodeseru. Coś na słodko - mini ptysie z kremem śmietanowo serowym, oprószone jadalnym pyłkiem dekoracyjnym. Aranżacje deserów przygotowała klasa I BBA. Tekst: E. Rukat Foto: E. Rukat

czytaj więcej »

26 stycznia 2021 17:40 | GastroInfo

Słodkości, pyszności.... takie oto desery powstały podczas zajęć praktycznych kl IIP4.

Deser stanie się naprawdę wyjątkowy, jeśli będzie nie tylko wspaniale smakował, ale również zostanie pięknie podany. Asortyment zastawy stołowej do serwowania deserów jest ogromny. Najczęściej są to talerze, pucharki, salaterki, kielichy czy wysokie szklanki. Sztućce deserowe...

czytaj więcej »

23 stycznia 2021 19:09 | GastroInfo

Gotowanie w próżni (sous vide)

Sous vide to metoda służąca do przechowywania gotowych potraw lub do gotowania. Została stworzona w połowie lat 70-tych przez Francuza - Georgesa Pralusa (zwanego ojcem sous vide), w celu podwyższenia jakości sporządzanych potraw. Metoda ta pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu oraz struktury...

czytaj więcej »

baner_stopka