Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

09 kwietnia 2021 19:40 | GastroInfo

I miejsce naszej uczennicy Patrycji Wojno w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Zero food waste – nie marnuję żywności”!

Uczennica naszej szkoły Patrycja Wojno /2P4/ zdobyła I Nagrodę w kategorii dania jarskie za „Pesto z natki marchewki z pulpecikami z czerstwego pieczywa podane na tagliatelle z marchewki”.

 Organizatorem konkursu był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Nagrodę ufundował Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze”.

 To ogromny sukces Patrycji, ponieważ do konkursu zgłoszono aż 250 potraw w różnych kategoriach. Gratulacje!

 Temat niemarnowania żywności jest szczególnie ważny teraz, w czasie pandemii, kiedy jest utrudniony swobodny dostęp do sklepów, ryneczków i  bazarków. Zakupy robi się rzadziej, kupuje więcej i tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wszystkie zakupione produkty całkowicie wykorzystać.

 Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcał do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach.

 Opiekunką uczennicy w konkursowych zmaganiach była Małgorzata Gajewska.

 

 Na zdjęciu - nagrodzone danie przygotowane przez Patrycję.

 

001.jpg

 

 M.Gajewska

 

 

Przeczytano: 399 razy. Wydrukuj|Do góry

baner_stopka