Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Archiwum - Aktualności

30 kwietnia 2014 23:21

Seminarium: „Nowoczesne technologie i nowe techniki gastronomiczne” – w ośrodku ILLUT Berlin.

Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie zorganizowało w dniach 22-26 kwietnia 2014 r. w ILLUT Berlin Brandenburg seminarium wyjazdowe na temat: „Nowoczesne technologie i nowe techniki gastronomiczne“. Jako nauczycielka przedmiotów gastronomicznych brałam w nich udział. Celem wyjazdu było poznanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych i technik gastronomicznych, sprzyjających efektywności i jakości produkcji gastronomicznej oraz zapoznanie się ze specyfiką kuchni niemieckiej.

Program seminarium był niezwykle napięty. Już w trakcie drogi miałam możliwość wysłuchania niezwykle ciekawych wykładów poprowadzonych przez panią dr hab. Ewę Czarniecką - Skubinę ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Odwiedziłam gospodarstwo agroturystyczne w okolicach Berlina, w którym produkowane są ekologiczne artykuły spożywcze dla gastronomii – m.in makarony, wyroby wędliniarskie i sery. Surowce wykorzystywane do produkcji tychże produktów, pochodzą z własnych upraw bądź hodowli. W gospodarstwie tym kształcą się i są przygotowywane do dalszej pracy osoby niepełnosprawne.  Pobyt w browarach Kindl Berlin przybliżył techniki i technologie stosowane w branży piwowarskiej. Kolejnym punktem programu były:  Izba Przemysłowo-Handlowa w Poczdamie - instytucja odpowiedzialna za kształcenie gastronomiczne w systemie dualnym oraz Izba Przemysłowo-Handlowa w Teltow jako centralna instytucja egzaminująca.

W ostatnim dniu pobytu odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których mieliśmy okazję pracować z mistrzami kuchni niemieckiej. Wspólne przygotowywanie oraz degustacja typowych potraw kuchni niemieckiej było zwieńczeniem naszego pobytu w Niemczech.

W czasie wolnym odbyła się wycieczka do Berlina i zwiedzanie gmachu Reichstagu. Dodatkową atrakcją była przechadzka po ogrodach  Poczdamu.

 

Tekst i foto: M. Falbowska

Przeczytano: 2461 razy. Wydrukuj|Do góry

Seminarium: „Nowoczesne technologie i nowe techniki gastronomiczne” – w ośrodku ILLUT Berlin.

baner_stopka