30 kwietnia 2014 23:21 | Aktualności
Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie zorganizowało w dniach 22-26 kwietnia 2014 r. w ILLUT Berlin Brandenburg seminarium wyjazdowe na temat: „Nowoczesne technologie i nowe techniki gastronomiczne“. Jako nauczycielka przedmiotów gastronomicznych brałam w nich udział. Celem wyjazdu było poznanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych i technik gastronomicznych, sprzyjających efektywności i jakości produkcji gastronomicznej oraz zapoznanie się ze specyfiką kuchni niemieckiej.
Program seminarium był niezwykle napięty. Już w trakcie drogi miałam możliwość wysłuchania niezwykle ciekawych wykładów poprowadzonych przez panią dr hab. Ewę Czarniecką - Skubinę ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Odwiedziłam gospodarstwo agroturystyczne w okolicach Berlina, w którym produkowane są ekologiczne artykuły spożywcze dla gastronomii – m.in makarony, wyroby wędliniarskie i sery. Surowce wykorzystywane do produkcji tychże produktów, pochodzą z własnych upraw bądź hodowli. W gospodarstwie tym kształcą się i są przygotowywane do dalszej pracy osoby niepełnosprawne. Pobyt w browarach Kindl Berlin przybliżył techniki i technologie stosowane w branży piwowarskiej. Kolejnym punktem programu były: Izba Przemysłowo-Handlowa w Poczdamie - instytucja odpowiedzialna za kształcenie gastronomiczne w systemie dualnym oraz Izba Przemysłowo-Handlowa w Teltow jako centralna instytucja egzaminująca.
W ostatnim dniu pobytu odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których mieliśmy okazję pracować z mistrzami kuchni niemieckiej. Wspólne przygotowywanie oraz degustacja typowych potraw kuchni niemieckiej było zwieńczeniem naszego pobytu w Niemczech.
W czasie wolnym odbyła się wycieczka do Berlina i zwiedzanie gmachu Reichstagu. Dodatkową atrakcją była przechadzka po ogrodach Poczdamu.
Tekst i foto: M. Falbowska