Portal odwiedziło 3526211 osób
Aktualnie przebywa 17 osób
13 stycznia 2015 17:48
W dniu 9 stycznia 2015r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie odbyły się eliminacje okręgowe XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IIPT: Monika Dmochowska i Angelika Wolanin.
Uczestnicy rozwiązywali zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące wiadomości z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70% wszystkich zadań, a pozostałe 30% dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady – „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”.
Po 90 minutach zmagań z testem udaliśmy się na poczęstunek. Następnie uczestnicy olimpiady wraz z opiekunami mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, biorąc udział w wykładzie prowadzonym przez prof. dr hab. Danutę Kołożyn – Krajewską z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
W tym czasie komisja pracowała, wyłaniając kandydatów do etapu centralnego. Nie udało się nam przejść do kolejnego etapu, ale wróciliśmy z dyplomami, aprzede wszystkim z chęciami wzięcia udziału w kolejnej edycji Olimpiady.
Tekst i foto: M. Falbowska