Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie
https://lubiejewo.pl

13 stycznia 2015 17:48 | Aktualności

Eliminacje Okręgowe XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

W dniu 9 stycznia 2015r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie  odbyły się eliminacje okręgowe XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IIPT: Monika Dmochowska i Angelika Wolanin.

Uczestnicy rozwiązywali zadania z wiedzy o żywności i żywieniu, obejmujące wiadomości z zakresu biologiczno - chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70% wszystkich zadań, a pozostałe 30% dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady – „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”.

Po 90 minutach zmagań z testem udaliśmy się na poczęstunek.  Następnie uczestnicy olimpiady wraz z opiekunami mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, biorąc udział w wykładzie  prowadzonym  przez prof. dr hab. Danutę Kołożyn – Krajewską z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

W tym czasie komisja pracowała, wyłaniając kandydatów do etapu centralnego. Nie udało się nam przejść do kolejnego etapu, ale wróciliśmy z dyplomami,  aprzede wszystkim z chęciami wzięcia udziału w kolejnej edycji Olimpiady.

 

Tekst i foto: M. Falbowska