Portal odwiedziły 3521412 osoby
Aktualnie przebywa 70 osób
07 grudnia 2021 18:53 | Projekt EFS
W minionym tygodniu ruszył cykl szkoleń dla nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych z branżą gastronomiczną. Rozpoczęliśmy od zgłębiania tajników kuchni japońskiej i kursu „Sushi Time”. Nauka przygotowywania sushi wymaga poznania składników charakterystycznych dla kuchni japońskiej, sposobu ich precyzyjnego łączenia i estetycznego podania. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni opanowali tę sztukę do perfekcji, a teraz ich sekrety poznaliśmy i my. Wynieśliśmy z warsztatu cenną wiedzę – od znajomości najlepszego ryżu do przygotowania sushi, aż po umiejętność posługiwania się pałeczkami.
Nad naszym rozwojem czuwał ekspert z branży gastronomicznej p. Marcin Siuda – wielbiciel kuchni japońskiej – Sushi Master, kucharz z wykształcenia, doświadczenia i zamiłowania. Dzieląc się swoim doświadczeniem i wieloletnią praktyką pomógł nam doskonalić nasz warsztat pracy, a także wprowadzić nowe trendy w nauczaniu i przekazywaniu wiedzy oraz umiejętności.
Realizacja tego szkolenia i wielu innych, które są jeszcze przed nami jest możliwa dzięki udziałowi Szkoły w projekcie „Program Rozwoju Zespołu Szkół Centrum Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie”, realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020.
M. Falbowska
Foto: A. Chrzczonowska, M. Falbowska