Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

21 lutego 2022 22:49 | GastroInfo

„Nowe trendy w cukiernictwie” – uczniowie klas gastronomicznych poznawali słodkie tajemnice cukiernictwa.

Uczniowie klas gastronomicznych odkrywając nowe pasje i poszerzając wiedzę zawodową o nowe trendy, brali udział w kolejnym kursie organizowanym w ramach realizacji projektu „Program Rozwoju Zespołu Szkół CKR w Starym Lubiejewie”. Tym razem poznawali słodkie tajemnice cukiernictwa.

To były idealne warsztaty dla tych, którzy chcieli rozwinąć swoje skrzydła pod względem smaków oraz dekoracji wyrobów cukierniczych. Uczniowie wykonali:

  • torcik z ciastkiem czekoladowym, żelem brzoskwiniowym i musem z białą czekoladą, na wierzchu z brzoskwiniową polewą lustrzaną,
  • deser Panna Cotta z koziego sera z żelem bazyliowym i karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi,
  • tartaletki jabłkowe z rozmarynem i z żelem owoce leśne, z ziemią orzechową i samodzielnie przygotowanymi lodami waniliowymi.  

 Poznali również warsztat przygotowywania monoporcji, który uczy najnowocześniejszego stylu podania deseru, niesamowitych połączeń smakowych i struktur. Przygotowali  monoporcje zamsze: serca z białej czekolady z musem czekoladowym i żelką malinową, kulę z musem limonkowym i żelką brzoskwiniową oraz monoporcje w polewie lustrzanej: ciastko czekoladowe z musem z białej czekolady z żelką malinową,  i jagodową polewą lustrzaną. 

Wszystko nie tylko niesamowicie pysznie brzmi, ale i wygląda!

Jak twierdzą uczniowie kurs ten był dla nich słodką przygodą, z której wynieśli fachową wiedzę.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji!

 

Tekst i foto: M. Falbowska

Przeczytano: 327 razy. Wydrukuj|Do góry

Kurs cukierniczy 2022.

baner_stopka