Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

21 grudnia 2020 19:36 | GastroInfo

„Jest taki dzień, tylko jeden raz do roku…”

Miłość do jedzenia, pasja do tworzenia, szczypta uśmiechu i wspaniałe receptury!!! Proponujemy tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe w wykonaniu klasy 1 BBA  - puszysty sernik i wykwintny piernik.





Sernik

 

 Składniki

● 1kg zmielonego twarogu

● 250g miękkiego masła

● 250 g szklanki cukru pudru

● 6 jajek

● 20 g cukru waniliowego

● 150 ml śmietanki 36 %

● 60 g mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie

  • Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
  • Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną miksując składniki na do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
  • Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 O C przez ok. 60 minut. Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową lub zapiec z  bitym białkiem tworzącym rosę.


Piernik


Składniki

● 100g masła

●  2 łyżki kakao

●  2 łyżki miodu

●  250 ml mleka

●  3 jajka

●  200 g mąki

●  200 g cukru

●  1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

●  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 o C. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, przyprawę piernikową, miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą.


Tekst i foto: E. Rukat

 

Przeczytano: 477 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia:

baner_stopka