21 grudnia 2020 19:36 | GastroInfo
Miłość do jedzenia, pasja do tworzenia, szczypta uśmiechu i wspaniałe receptury!!! Proponujemy tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe w wykonaniu klasy 1 BBA - puszysty sernik i wykwintny piernik.
Sernik
Składniki
● 1kg zmielonego twarogu
● 250g miękkiego masła
● 250 g szklanki cukru pudru
● 6 jajek
● 20 g cukru waniliowego
● 150 ml śmietanki 36 %
● 60 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
- Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną miksując składniki na do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
- Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 O C przez ok. 60 minut. Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową lub zapiec z bitym białkiem tworzącym rosę.
Piernik
Składniki
● 100g masła
● 2 łyżki kakao
● 2 łyżki miodu
● 250 ml mleka
● 3 jajka
● 200 g mąki
● 200 g cukru
● 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
● 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 o C. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, przyprawę piernikową, miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
- Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą.
Tekst i foto: E. Rukat