Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

GastroInfo

18 marca 2023 10:12 | GastroInfo

Analiza Impedancji Bioelektrycznej - BIA.

Uczniowie klasy IIPTH kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, pod kierunkiem Pani Marii Dobies ( realizatorka program Junior-Edu-Żywienie- JEŻ na razie w pierwszej kolejności dla uczniów SP, realizowany przez specjalistów w dziedzinie żywienia i dietetyki...

czytaj więcej »

04 marca 2023 10:06 | GastroInfo

Wycieczka na targi Expo Sweet.

Targi Expo Sweet co roku cieszą się dużym zainteresowaniem i oczywiście nas również nie mogło tam zabraknąć. Jest to największe wydarzenie w Polsce z branży cukierniczej i lodziarskiej. Jak co roku nasza młodzież z klas gastronomicznych miała okazję podziwiać pracę mistrzów...

czytaj więcej »

10 lutego 2023 13:57 | GastroInfo

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Również w naszej szkole...

Pizza - najpopularniejsze danie na świecie doczekało się swojego święta. Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. W XVII wieku, kiedy do Europy sprowadzono pomidory, to warzywa te natychmiast pojawiły się na chrupiącym cieście. Najchętniej raczyli się nimi mieszkańcy Neapolu....

czytaj więcej »

09 lutego 2023 17:06 | GastroInfo

Potrawy w wykonaniu kl. 4PT.

Dziś zupa krem z ziemniaków z chipsami z boczku, pierogi leniwe oraz kisiel malinowy z jabłkiem w wykonaniu klasy 4PT. W fotorelacji przedstawiamy propozycje podania. Tekst i foto: E. Rukat

czytaj więcej »

06 lutego 2023 17:03 | GastroInfo

Faworków, różano i karnawałowo …

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem, karnawał to czas smażenia faworków, czyli chrustu. Te kruche i delikatne ciastka oryginalnie pochodzą z Litwy i Niemiec. Kształtem przypominają złożona kokardkę czy wstążkę i stąd wzięła się Polska nazwa, zapożyczona z francuskiego - faveur - wąska...

czytaj więcej »

27 stycznia 2023 16:41 | GastroInfo

Wstęp do miksologii... Warsztaty barmańskie.

W dniu 20 stycznia 2023r. gościliśmy w naszej szkole założyciela Centrum Szkolenia Barmanów Pana Jerzego Czaplę, przedstawiciela instytucji Certyfikującej Kwalifikację Barman - Blender, która została wpisana w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji w 2019 r. Nasi uczniowie kl. 4P4...

czytaj więcej »

19 grudnia 2022 17:29 | GastroInfo

"Drożdżowa gwiazda z makiem" - przedświąteczne zajęcia praktyczne klasy 1PTH.

Uczniowie klasy 1PTH, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, pod kierunkiem Pani Sylwii Świderskiej w ramach zajęć praktycznych wypiekali drożdżowe gwiazdy z makiem. Ciasto, które smakuje i wygląda znakomicie na świątecznym stole. Zapraszamy do obejrzenia...

czytaj więcej »

19 grudnia 2022 17:19 | GastroInfo

Coraz bliżej Święta … Konkurs potraw wigilijnych.

Tradycją w naszej szkole jest organizowanie konkursu przed Świętami Bożego Narodzenia. Również w tym roku grupa młodzieży z klas I, II i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięła udział w przygotowywaniu „Potraw Wigilijnych”. Dwuosobowe zespoły od samego rana...

czytaj więcej »

19 grudnia 2022 17:17 | GastroInfo

„Stoliczku nakryj się….” kolejny konkurs nakrywania stołów bożonarodzeniowych.

W dniu 15 grudnia 2022r. w naszej szkole odbyła się druga edycja konkursu na najpiękniejszą aranżację stołu bożonarodzeniowego. Zadaniem dwuosobowych zespołów było przygotowanie oryginalnej aranżacji stołu z nakryciem do zaplanowanego menu, który z powodzeniem mógłby...

czytaj więcej »

02 grudnia 2022 10:35 | GastroInfo

U nas gęsina króluje…

19 listopada 2014r. uczniowie kl I PT mieli okazję uczestnictwa w warsztatach zawodowych. Pojawił się pomysł, aby wspólnie z Szefem kuchni przygotować propozycje dań z gęsiny. Warsztaty kulinarne, zainicjowane przez panie Marię Dobies i Monikę Kuczewską – nauczycielki przedmiotów...

czytaj więcej »

baner_stopka