Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

08 grudnia 2021 17:30 | Aktualności

"Gęsina na stole" - konkurs gastronomiczny.

 

Przyrządzanie gęsiny to już w naszej szkole tradycja.

W tym roku w konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych zespołów uczniów z klas gastronomicznych o kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.

Uczestnicy konkursowych zmagań zaprezentowali następuące potrawy:

  • pierś z musem jabłkowym, podana z pieczonymi buraczkami i ziemniakami,
  • pierś konfitowana w smalcu gęsim, podana z puree ze skorzonery i karmelizowanymi jabłkami,
  • pierś marynowana w mango, podana z musem jabłkowo miodowym i frytkami,
  • pierś marynowana w sosie piernikowo – ziołowym, podana z pieczona gruszką i buraczkami,
  • udko marynowane w sosie musztardowo – miodowym, podana z sosem z owoców leśnych i plastrami pieczonej gruszki,
  • udko marynowane w ziołach, podana z sosem żurawinowym i puree z ziemniaków.

Po degustacji przyszedł trudny czas wyboru najlepszego dania. Jury miało duży problem z wytypowaniem zwycięskich potraw.

W tym roku na podium stanęli:

I miejsce – Jakub Jasiński i Mikołaj Mierzejewski,

II miejsce – Ania Ogrodnik i Kamil Wątróbski,

III miejsce – Kamila Mazur i Mikołaj Mazur.

 

GRATULACJE!

Nagrody ufundował Pan dyrektor Roman Malicki wraz z Radą Rodziców.

 

 

M. Kuczewska, E. Rukat

Foto: M. Kuczewska A. Sakowicz

Przeczytano: 591 razy. Wydrukuj|Do góry

Gęsina na stole 2021.

baner_stopka