Portal odwiedziły 3523163 osoby
Aktualnie przebywa 29 osób
13 maja 2021 21:23 | Aktualności
Poznajemy smaki Grecji.
Wtorek, 11 maja obfitował w kolejne atrakcje dla uczniów naszej szkoły, odbywających praktykę zawodową w Grecji w ramach programu Erasmus+. Tym razem praktykanci z klas gastronomicznych mieli okazję poznać lokalne smaki. Posłużył temu wyjazd studyjny na targ w pobliskiej Leptokarii, gdzie zadaniem praktykantów było zdobycie różnych specjałów, służących do sporządzenia potraw kuchni greckiej. Podzieleni na drużyny praktykanci krążyli wśród straganów, poszukując poszczególnych produktów, próbując ich i dokonując zakupów (nie tylko spożywczych).
Szkolenie z zasad obsługi konsumenta.
12 maja odbyło się szkolenie z zasad obsługi konsumenta. Uczniowie z grupy żywieniowej dowiedzieli się na czym polega obsługa kelnerska. Została zademonstrowana metoda "Obsługa table d’hote", "Obsługa a’la carte". Uczniowie dowiedzieli się jakie są zadania kelnera przy obsłudze. Poznali metody obsługi kelnerskiej - sposoby serwowania potraw. Szkolenie przeprowadził jeden z kelnerów hotelu San Panteleimon Hotel Theodoros Drougas.
Wycieczka na zamek w Platamonas.
12 maja grupa uczniów z technikum mechanizacji rolnictwa i część technikum żywienia zwiedzili zamek. O zamku pisaliśmy wcześniej. Uczniowie nie tylko zwiedzali, ale też podziwiali przepiękne widoki rozciągające za murami zamku.
Praktyki zawodowe w Unii Europejskiej, nr. projektu: 2020-1-PL01-KA102-079050, finansowany ze środków programu Erasmus+
Koordynator Roman Malicki.
A. Parys
Foto: A. Chrzczonowska