Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

11 maja 2021 20:56 | Aktualności

Praktyki w Grecji - część 3.


Weekend to dla naszych praktykantów, odbywających staż za granicą w ramach programu Erasmus+, czas poznawania Grecji i jej kultury. Po wędrówkach szlakami turystycznymi Riwiery Olimpijskiej oraz deptakami Salonik, w niedzielę nadszedł czas na zdobywanie szczytu masywu Ossy.
Ossa (inna jej nazwa to Kisawos) jest masywem górskim położonym w północnej Grecji, w Tesalii, w pobliżu wybrzeża Zatoki Termejskiej. Od Olimpu, u stóp którego jesteśmy zakwaterowani, oddziela go głęboko wcięta dolina rzeki Pinios. Szczyt wyniesiony jest na wysokość 1978 m n.p.m. I udało nam się go zdobyć!
Po ponad godzinnej jeździe malowniczymi i zapierającymi dech w piersiach serpentynami, zostawiliśmy autobus na wysokości ok. 1500 m i ruszyliśmy na szlak. Każdy dotarł na szczyt… własnych możliwości. Szczyt Ossy udało się zdobyć tylko trzem uczniom klasy 3 BT4: Piotrkowi Godlewskiemu, Norbertowi Kępistemu oraz Dominikowi Kurpiewskiemu (ogromne gratulacje!).
Wszyscy śmiało możemy stwierdzić, że wędrowaliśmy w chmurach – dosłownie! Malowniczo przelewające się wśród skał chmury nie tylko doszczętnie nas zmoczyły, ale też niestety pozbawiły możliwości podziwiania pięknych widoków, które skutecznie przesłoniły.
W drodze powrotnej mieliśmy możliwość bliższego poznania miasteczka Panteleimon, leżącego w pobliżu naszego hotelu. To urokliwa miejscowość turystyczna, pełna nadmorskich tawern, z których oferty skorzystaliśmy udając się na przepyszne lody.

 

Kawa, kawa… - zajęcia dodatkowe dla uczniów klas gastronomicznych. W poniedziałek, 10 maja cały hotel San Panteleimon, w którym zakwaterowana jest grupa praktykantów odbywających staż zagraniczny, wypełnił się zapachem kawy. Stało się tak za sprawą praktykantów z klas gastronomicznych, którzy uczestniczyli w dodatkowych zajęciach z zakresu parzenia kawy.
Pracownicy hotelu demonstrowali naszym uczniom, w jaki sposób parzyć kawę, jakich dodatków używać do poszczególnych rodzajów kawy, po czym każdy miał możliwość spróbowania różnego rodzaju kaw.
Nie tylko kawa po grecku, ale też frappe, americana, cappuccino czy latte nie stanowią już dla naszych praktykantów tajemnic.


A. Parys

Foto: A. Chrzczonowska


Praktyki zawodowe w Unii Europejskiej, nr. projektu: 2020-1-PL01-KA102-079050, finansowany ze środków programu Erasmus+.
Koordynator Roman Malicki.


Przeczytano: 569 razy. Wydrukuj|Do góry

Grecja 2021 - cz.3.

baner_stopka