Portal odwiedziły 3523163 osoby
Aktualnie przebywa 16 osób
20 grudnia 2020 15:59 | Aktualności
Nareszcie grudzień… uwielbiamy ten miesiąc ze względu na świąteczny klimat. Na stole nie może zabraknąć drożdżowych pyszności, dlatego podsuwamy Wam pomysł na struclę z powidłami.
Nasza wersja strucli będzie miała fanów wśród bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i bardzo pyszna.
„Strucla drożdżowa z powidłami”
Składniki na ciasto :
Mąka pszenna 4 szklanki
Cukier 0,5 szklanki
Drożdże świeże 5 dag
Mleko 1 i 1/3 szklanki
Jajko 2 sztuki
Olej 3 łyżki
Aromat cytrynowy - kilka kropli
Powidła- smak dowolny
Lukier:
cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżeczka
gorąca woda - odrobina
Sposób wykonania:
● Do miseczki wlać lekko ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki - delikatnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
● Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, cukier, dodać roztrzepane jajka, olej, kilka kropli aromatu -wymieszać składniki.
● Wlać wyrośnięte drożdże do składników i wyrabiać ciasto, aby było dobrze napowietrzone do momentu, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki).
● Ciasto dobrze wyrobione jest gładkie i nie przywiera. Nakryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
● Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy objętość.
● Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć powidła i rozsmarować, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach.
● Założyć krótsze brzegi do środka na ok. 3 cm (dzięki temu powidła nie wypłyną) i zawinąć struclę.
● Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia - wąskiej blaszki, nakłuć widelcem, posmarować „rozkłóconym jajkiem” i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 170 st.C.
Lukier: do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny oraz gorącą wodę (tylko tyle, aby składniki połączyły się), powinien być klarowny.
Ostudzone ciasto udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami!
Zapraszamy na fotorelację z zajęć praktycznych uczniów kl. 2 P4
Tekst: M. Dobies
Foto i montaż: M. Dobies