Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie
https://lubiejewo.pl

20 grudnia 2020 15:59 | Aktualności

„Ho… ho…ho… było piernikowo, a teraz jest drożdżowo….”

Nareszcie grudzień… uwielbiamy ten miesiąc ze względu na świąteczny klimat. Na stole nie może zabraknąć drożdżowych pyszności, dlatego podsuwamy Wam pomysł na struclę z powidłami.

Nasza wersja strucli będzie miała fanów wśród bardzo zapracowanych, gdyż jest ekspresowa i bardzo pyszna.


„Strucla drożdżowa z powidłami”


Składniki na ciasto :

Mąka pszenna 4 szklanki

Cukier 0,5 szklanki

Drożdże świeże 5 dag

Mleko 1 i 1/3 szklanki

Jajko 2 sztuki

Olej 3 łyżki

Aromat cytrynowy - kilka kropli

Powidła- smak dowolny


Lukier:

cukier puder 5 łyżek

sok z cytryny 1 łyżeczka

gorąca woda - odrobina


Sposób wykonania:

● Do miseczki wlać lekko ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki - delikatnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

● Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, cukier, dodać roztrzepane jajka, olej, kilka kropli aromatu -wymieszać składniki.

● Wlać wyrośnięte drożdże do składników i wyrabiać ciasto, aby było dobrze napowietrzone do momentu, aż zacznie odstawać od ręki (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki).

● Ciasto dobrze wyrobione jest gładkie i nie przywiera. Nakryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.

● Po tym czasie ciasto znacznie zwiększy objętość.

● Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć powidła i rozsmarować, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach.

● Założyć krótsze brzegi do środka na ok. 3 cm (dzięki temu powidła nie wypłyną) i zawinąć struclę.

● Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia - wąskiej blaszki, nakłuć widelcem, posmarować „rozkłóconym jajkiem” i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut w temp. 170 st.C.


Lukier: do szklanki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny oraz gorącą wodę (tylko tyle, aby składniki połączyły się), powinien być klarowny.

Ostudzone ciasto udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Koniecznie wypróbujcie jeszcze przed świętami!

 

Zapraszamy na fotorelację z zajęć praktycznych uczniów kl. 2 P4

 


Tekst: M. Dobies

Foto i montaż: M. Dobies