Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

31 października 2019 17:51 | Aktualności

Dobre Praktyki Przetwórcze – Zagrodowe Przetwórstwo Mleka. Warsztaty w naszej szkole.

24 października w naszej szkole mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach serowarskich zorganizowanych przez panią Adrianę Rukat – Prezes Lokalnej Grupy Działania „ZIELONE SIOŁO”. Współorganizatorem był dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie pan Roman Malicki.

Na początku spotkania pan dyrektor Roman Malicki przywitał uczestników szkolenia oraz zaproszonych gości:

  • Marzenę Rogozińską – Kierownika Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich,
  • Krzysztofa Zaniewskiego – Pracownika Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich,
  • Adrianę Rukat – Prezesa Lokalnej Grupy Działania „ZIELONE SIOŁO”, wraz z pracownikiem biura p. Agnieszką Sołowińską,
  • Krzysztofa Jaworskiego – Serowar Żuławski
  • przedstawicieli TVP Warszawa realizujących program „Wieści z Mazowsza”.

W warsztatach wzięli również udział uczniowie klasy IP4 Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych wraz z opiekunem.

Warsztaty poprowadził pan Krzysztof Jaworski absolwent Akademii Rolniczo Technicznej w Olsztynie, który od 2007 roku zajmuje się popularyzacją przyzagrodowej sztuki serowarskiej. Prowadzi warsztaty serowarskie dla rolników, doradza małym mleczarniom jak doskonalić swoje produkty, ma liczne prezentacje w restauracjach, szkołach i gospodarstwach agroturystycznych. Propaguje zdrową, smaczną i tradycyjną żywność.

Pan Krzysztof przedstawił nam historię wytwarzania sera na świecie i Żuławach, zalety tradycyjnych metod kulinarnych oraz ich korzystnego wpływu na zdrowie. W praktyczny sposób dowiedzieliśmy się jak w prosty sposób w domowych warunkach możemy zrobić wyjątkowy ser. Po zajęciach odbyła się degustacja uwarzonego przez uczestników sera.

 

Tekst i foto: M. Kuczewska

Przeczytano: 1218 razy. Wydrukuj|Do góry

Warsztaty serowarskie 2019.

baner_stopka