Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

03 listopada 2016 20:56 | Aktualności

Konkurs "ZASMAKUJ HALLOWEEN".

W dniu 3 listopada 2016 w naszej szkole odbyła się II edycja konkursu pt.:"Zasmakuj Halloween", który łączy elementy brytyjskiego "eventu halloweenowego" z dyniowymi przysmakami w roli głównej. Inicjatorem tego przedsięwzięcia z angielskim akcentem nie tylko w swojej nazwie, była nauczycielka języka angielskiego, Monika Gniazdowska. Konkurs został zorganizowany przy współpracy z nauczycielkami przedmiotów gastronomicznych: p. Martą Falbowską i p. Małgorzatą Gajewską.

W tym roku do rywalizacji przystąpiło 28 uczniów z klas o profilu żywieniowym, którzy zaprezentowali potrawy i przysmaki z dyni.

Przepisy kulinarne zostały przedstawione w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej. Tłumaczenie,  uczniowie razem z nauczycielką opracowali na zajęciach języka angielskiego.

Stół do degustacji potraw oraz oprawa graficzna nawiązywała również do popularnego w krajach anglojęzycznych święta Halloween. Nie zabrakło dyniowych lampionów, paluszków czarownicy, dekoracyjnych duszków i pajączków, które podkreślały "halloweenową" atmosferę.  Wśród potraw znalazły się zupy i kremy z dyni, kieszonki schabowe i pierogi nadziewane farszem dyniowym, ciasta typu "tarta",  sałatki z dyniowym akcentem oraz muffiny w "halloweenowym" wydaniu.

Uczniowie wykazali się nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale również pomysłowością w serwowaniu dyniowych przysmaków. Ich kreatywność i wena kulinarna zostały wzięte pod uwagę podczas rozstrzygnięcia konkursu przez jury. W tym roku zwycięzcami konkursu byli  uczniowie klasy maturalnej.

 

Zaszczytne I miejsce zdobyły  uczennice klasy IVPT:  Natalia Bobińska i Magda Szwagulińska serwując "tartę" z dyniowym farszem w kształcie pajęczej sieci, której pilnował  czarny pajączek zrobiony z ciasta. Całość potrawy dopełniała sałatka podana w miseczkach z owoców pomarańczy wyciętych na kształt halloweenowych dyni.

Uczennice klasy maturalnej: Agnieszka Paszczyk i Angelika Grabowska wywalczyły II miejsce podając pierogi z dyniowym nadzieniem w wazie z dyni. Potrawę umieszczono w wiklinowym koszyczku zdobionym suszonymi listkami w "halloweenowych" barwach.

III miejsce zajęli również maturzyści: Paweł Żach i Michał Czerwonka przygotowując dyniowe leczo z "pampkinową" ozdobą.

     

Pragnę podziękować p. Marcie Falbowskiej i p. Małgorzacie Gajewskiej za  pomoc w organizacji kulinarnego eventu. Jednocześnie dziękuję wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w halloweenowej rywalizacji i życzę dalszych sukcesów w rewolucjach kulinarnych.Uśmiech

 

 

M. Gniazdowska

Foto: M. Gniazdowska, A. Sakowicz

Przeczytano: 1767 razy. Wydrukuj|Do góry

Halloween 2016.

baner_stopka