03 listopada 2016 20:56 | Aktualności
W dniu 3 listopada 2016 w naszej szkole odbyła się II edycja konkursu pt.:"Zasmakuj Halloween", który łączy elementy brytyjskiego "eventu halloweenowego" z dyniowymi przysmakami w roli głównej. Inicjatorem tego przedsięwzięcia z angielskim akcentem nie tylko w swojej nazwie, była nauczycielka języka angielskiego, Monika Gniazdowska. Konkurs został zorganizowany przy współpracy z nauczycielkami przedmiotów gastronomicznych: p. Martą Falbowską i p. Małgorzatą Gajewską.
W tym roku do rywalizacji przystąpiło 28 uczniów z klas o profilu żywieniowym, którzy zaprezentowali potrawy i przysmaki z dyni.
Przepisy kulinarne zostały przedstawione w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej. Tłumaczenie, uczniowie razem z nauczycielką opracowali na zajęciach języka angielskiego.
Stół do degustacji potraw oraz oprawa graficzna nawiązywała również do popularnego w krajach anglojęzycznych święta Halloween. Nie zabrakło dyniowych lampionów, paluszków czarownicy, dekoracyjnych duszków i pajączków, które podkreślały "halloweenową" atmosferę. Wśród potraw znalazły się zupy i kremy z dyni, kieszonki schabowe i pierogi nadziewane farszem dyniowym, ciasta typu "tarta", sałatki z dyniowym akcentem oraz muffiny w "halloweenowym" wydaniu.
Uczniowie wykazali się nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale również pomysłowością w serwowaniu dyniowych przysmaków. Ich kreatywność i wena kulinarna zostały wzięte pod uwagę podczas rozstrzygnięcia konkursu przez jury. W tym roku zwycięzcami konkursu byli uczniowie klasy maturalnej.
Zaszczytne I miejsce zdobyły uczennice klasy IVPT: Natalia Bobińska i Magda Szwagulińska serwując "tartę" z dyniowym farszem w kształcie pajęczej sieci, której pilnował czarny pajączek zrobiony z ciasta. Całość potrawy dopełniała sałatka podana w miseczkach z owoców pomarańczy wyciętych na kształt halloweenowych dyni.
Uczennice klasy maturalnej: Agnieszka Paszczyk i Angelika Grabowska wywalczyły II miejsce podając pierogi z dyniowym nadzieniem w wazie z dyni. Potrawę umieszczono w wiklinowym koszyczku zdobionym suszonymi listkami w "halloweenowych" barwach.
III miejsce zajęli również maturzyści: Paweł Żach i Michał Czerwonka przygotowując dyniowe leczo z "pampkinową" ozdobą.
Pragnę podziękować p. Marcie Falbowskiej i p. Małgorzacie Gajewskiej za pomoc w organizacji kulinarnego eventu. Jednocześnie dziękuję wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w halloweenowej rywalizacji i życzę dalszych sukcesów w rewolucjach kulinarnych.
M. Gniazdowska
Foto: M. Gniazdowska, A. Sakowicz