Portal odwiedziło 3525317 osób
Aktualnie przebywa 38 osób
14 kwietnia 2014 16:08
W dniach 5-10.04.2014 w ramach programu doskonalenia nauczycieli kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce „Agro na 6” wyjechałam do Włoch. Celem wyjazdu było zapoznanie się z pracą i rozwiązaniami technologicznymi oraz organizacyjnymi stosowanymi we włoskich przedsiębiorstwach i gospodarstwach.
Odwiedziłam szkołę rolniczą znajdującej się w północnej części Włoch, w regionie Emilia-Romania, przy której znajduje się jedyny we Włoszech zakład produkcji octu balsamicznego i parmezanu. Fenomenem jest to, że jest to jedyne miejsce gdzie produkuje się ocet balsamiczny metodą tradycyjną, która trwa aż 12 lat!!! Zakład ten kształci spośród uczniów tejże szkoły, fachowców w tak rzadkiej dziedzinie oraz ma przygotowaną ścieżkę dydaktyczną dla pokazania całego procesu wytwarzania parmezanu.
Następnie odwiedziliśmy gospodarstwo rodzinne ”Padere Bianci”, które zajmuje się produkcją wina deserowego białego i czerwonego z własnych upraw winorośli, a także oliwy z oliwek, ze swoich gajów oliwnych. Mogliśmy przy okazji spróbować regionalnych przysmaków. Były przepyszne.
Ostatni dzień przyniósł nam wspaniałą ”ucztę dla duszy”, a mianowicie zwiedzanie stolicy Toskanii, przepięknej Florencji. Swoją nazwę Florencja zawdzięcza Juliuszowi Cezarowi, jednak dopiero za rządów Medyceuszy (1512-1737) przeżyła okres największego rozkwitu pod względem gospodarczym i kulturalnym. Tworzyli tam najsłynniejsi artyści, m.in. Leonardo da Vinci, czy Michał Anioł.
Szkoda tylko, że czas tak szybko minął i trzeba było opuścić „słoneczną Italię”...
Tekst i foto: K. Przastek