Portal odwiedziło 3525317 osób
Aktualnie przebywa 17 osób
14 stycznia 2013 20:55
W dniu 11 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie odbyła się XVII Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Hasłem przewodnim tegorocznych eliminacji jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IV Technikum Żywienia: Magdalena Kujawińska i Mateusz Mierzejewski. W części pisemnej eliminacji uczniowie zmierzyli się z testem, który składał się z 70 pytań (30% zadań z zakresu tematyki wiodącej, 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu).
Po 90 minutach rywalizacji uczestnicy olimpiady wraz z opiekunami udali się na pokaz kulinarny - „Kuchnia śląska”, prowadzony przez szefa kuchni hotelu „Zawiercie”. W tym czasie komisja wyłoniła kandydatów do etapu centralnego.
W tym roku wróciliśmy z dyplomami za udział. Gratulujemy uczniom i mamy nadzieję, że w następnych latach będzie lepiej.
Tekst i foto: M. Falbowska
PS. zdjęcia wykonywane były telefonem komórkowym, stąd nie najlepsza jakość niektórych z nich :).