Portal odwiedziło 3526280 osób
Aktualnie przebywają 14 osoby
09 czerwca 2016 17:03
Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych mają nową, piękną salę do obsługi konsumenta. Jest to pracownia, stworzona w celu praktycznej nauki czynności związanych z obsługą gości w restauracji, podawania potraw i napojów, a także obsługi gości przy bufecie. Przypomina małą restaurację ze stolikami, ladą barową i w pełni profesjonalnym ciśnieniowym ekspresem kolbowym, używanym w kawiarniach i restauracjach.
Szeroki asortyment szkła barowego, dyspensery, odpowiednia zastawa stołowa i cały wystrój sali pozwalają uczniom poczuć się jak w prawdziwym lokalu gastronomicznym.
Poza tym, stworzyliśmy również stanowisko do obsługi kelnerskiej POS, przy którym można w profesjonalny sposób planować i prowadzić obsługę gości na sali.
Uczniowie są zachwyceni nową pracownią, a od września pełną parą ruszamy z zajęciami w tej sali.
W dn 18 maja odwiedził nas barista pan Marceli Maryanek, który przeszkolił uczniów z obsługi nowego ekspresu do kawy i pokazał ciekawe sposoby jej parzenia. Wszyscy byli zachwyceni możliwościami nowego urządzenia i z ogromnym zaangażowaniem robili pyszne i aromatyczne kawy.
W przyszłości planujemy zorganizowanie kursu baristycznego, gdyż głód wiedzy uczniów w tej dziedzinie jest ogromny, a warunki ku temu - dzięki nowej sali -mamy doskonałe.
Tekst i foto: M. Gajewska