Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Archiwum - Aktualności

02 marca 2016 15:23

"Kuchnia włoska regionu Trydent" - pani Marta Falbowska na szkoleniu we Włoszech.

Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie zorganizowało w terminie 06-12.02.2016 r. seminarium wyjazdowe dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych "Kuchnia włoska regionu Trydent".

Głównym celem szkolenia było przybliżenie nauczycielom specyfiki kuchni włoskiej, a zwłaszcza kuchni regionu Trydent, położonego w północnej części Włoch. Nauczyciele zamieszkali w hotelu w centrum Riva del Garda, miasteczka położonego nad jeziorem Garda. Uczestników powitała pani dr Alina Suder, dietetyczka, dziennikarka, autorka popularnych we Włoszech i w Polsce książek kulinarnych oraz programów telewizyjnych m.in. „Kuchnia Aliny”. Przez cały okres pobytu Pani A.Suder była doskonałą przewodniczką grupy po włoskich tradycjach, smakach i urokliwych miejscach.

Niezwykle cennym doświadczeniem były organizowane podczas seminarium warsztaty i pokazy kulinarne. Umożliwiły one nauczycielom poznanie największych kulinarnych tajemnic Italii m.in. receptury włoskiej pizzy oraz wielu innych charakterystycznych potraw tej kuchni.

W miejscowości Limone Sul Garda, uczestnicy mieli okazję obejrzeć produkcję cytrusów w najdalej na północ wysuniętym rejonie Włoch. Plantacje cytryn na skalnych tarasach robiły na nas niesamowite wrażenie, a świeży smak i zapach włoskich owoców nie da się porównać z podobnymi, kupowanymi w supermarketach. W Trydencie uczestnicy degustowali miejscowe wyroby winiarskie. Trydent szczyci się największą we Włoszech produkcją Chardonnay, jest liderem w produkcji win musujących, wytwarzanych metodą klasyczną. Nauczyciele poznali również technologię pozyskiwania wysokiej jakości oliwy a w olejarni Agraria Riva del Garda dokonywali oceny jakości oliwy z oliwek.

Grupa nauczycieli gościła również w zawodowej szkole hotelarsko-gastronomicznej. Tam została przywitana wystawnym obiadem, podczas którego prezentowaniem i serwowaniem potraw zajmowali się, kształcący się tam przyszli kelnerzy. Obiad obfitujący w typowe potrawy kuchni włoskiej, profesjonalna obsługa oraz nowoczesna baza dydaktyczna wywarły na nauczycielach ogromne wrażenie.

Dzięki bogatemu i interesującemu programowi, szkolenie to było dla nas – nauczycieli nieocenionym źródłem wiedzy, którą chętnie podzielimy się z naszymi uczniami.Uśmiech

 

Tekst i foto: M. Falbowska

 

 

 

 

 

 

Przeczytano: 2500 razy. Wydrukuj|Do góry

"Kuchnia włoska regionu Trydent" - seminarium Włochy 2016.

baner_stopka