Portal odwiedziły 3526474 osoby
Aktualnie przebywa 19 osób
03 grudnia 2015 15:40
Święta zbliżają się wielkimi krokami - u nas w szkole poczuliśmy nawet ich smak. Wszystko to za sprawą uczniów klas I, II i III Technikum Żywienia, którzy wzięli udział w konkursie "Potrawy wigilijne". Oprócz tradycyjnych potraw, jak pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, ryba po grecku, kutia, kluski z makiem było wiele nowości: karp w sosie piernikowym z migdałami, pstrąg łososiowy z pieczarkami i ryżem, tatar z łososia z kaparami, sójki mazowieckie, fantazyjny kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami.
Z konkursu na konkurs rośnie poziom przygotowywanych potraw, a także trudność ich ocenienia dla komisji. Jednak udało się wyłonić laureatów, którymi zostali:
I miejsce - Agnieszka Paszczyk i Paulina Żebrowska - kutia,
II miejsce - Natalia Bobińska - barszcz z kulebiakem z ciasta francuskiego,
III miejsce - Kamila Heronimek i Monika Dmochowska - barszcz z pasztecikami.
Wszyscy uczestnicy zostali obdarowani świątecznymi pamiątkami, a laureaci trzech pierwszych miejsc nagrodami ufundowanymi przez pana Dyrektora i Agencję Rynku Rolnego, której przedstawiciel, pan Andrzej Kołodziejczyk zaszczycił nas swoja obecnością i brał udział w pracach komisji konkursowej.
Organizatorki konkursu:
M. Falbowska, M. Gajewska, I. Jastrzębska
Foto: M. Falbowska, M. Gajewska