Portal odwiedziło 3526651 osób
Aktualnie przebywają 32 osoby
09 czerwca 2015 18:59
Uczniowie naszej szkoły i zaproszeni rolnicy wzięli udział w szkoleniu „Produkt tradycyjny jako element podnoszenia atrakcyjności turystycznej regionu”. Podczas szkolenia dowiedzieli się m.in. jak powstaje tradycyjny ser podpuszczkowy.
Szkolenie zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrowi Mazowieckiej oraz Zespół Szkół CKR w Starym Lubiejewie. Szkolenie połączone było z warsztatami dla uczniów naszej szkoły i zaproszonych rolników pt. „Pokaz produkcji sera podpuszczkowego”. Warsztaty prowadził Pan Krzysztof Jaworski – serowar z Żuław.
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie reprezentował Pan Krzysztof Zaniewski, który wygłosił wykład na temat tradycyjnych wyrobów kulinarnych, Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Ostrowi Mazowieckiej reprezentował Kierownik Bogdan Świderski, a szkołę dyrektor Tadeusz Budzisz wraz z nauczycielami i wybranymi uczniami szkoły.
Uczniowie mieli okazję poznać techniki sporządzania serów podpuszczkowych oraz posmakować każdego z wyrobów. Pokaz produkcji serów podpuszczkowych poszerzył wiedzę uczniów w tematyce serowarstwa, uświadomił atrakcyjność wyrobów lokalnych oraz pogłębiania swoich zainteresowań sztuką kulinarną.
Na zakończenie bardzo udanego szkolenia uczestnicy mieli okazję posmakować tradycyjnych serów podpuszczkowych, które sami wytwarzali, a były to m.in. sery z masy parzonej, sery zwarowe – włoska Ricotta, sery na model holenderski. Pan Krzysztof Jaworski pokazał jak można takie sery podawać zarówno na słodko jak i na ostro. Degustacja była chyba najmilszą częścią warsztatów.
W imieniu uczniów naszej szkoły, którzy brali udział w szkoleniu i warsztatach serdecznie dziękujemy organizatorom i prowadzącemu warsztaty.
Iwona Jastrzębska
Foto: A. Barchanowicz, T. Budzisz