Portal odwiedziło 3526651 osób
Aktualnie przebywają 32 osoby
28 maja 2015 14:15
Ostatnie miesiące obfitują w szkolenia dla nauczycieli. Nauczyciel bowiem to zawód, który wymaga ciągłego uczenia się – a nie tylko uczenia innych. Nauczyciele z naszej szkoły brali w tym roku szkolnym udział w wielu – dłuższych lub krótszych – szkoleniach, warsztatach, seminariach itp. podnoszących ich kwalifikacje zawodowe. Część z nich odbywała się w szkole, na inne trzeba było pojechać nieco dalej.
W dniach od 7 do 13 marca 2015 roku odbyło się szkolenie wyjazdowe dla grupy nauczycieli przedmiotów gastronomicznych ze szkół rolniczych zorganizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Uczestniczyła w nim p. Małgorzata Gajewska. Miejscem docelowym podróży było miasto Riva del Garda w Północnych Włoszech w rejonie Trydent. W przebiegu seminarium nauczyciele przedmiotów gastronomicznych mieli okazję poznać tajniki kuchni regionu Trydent np. recepturę typowej włoskiej pizzy, wykonanej w obecności uczestników, wypieczonej w piecu opalanym drewnem. W miejscowości Limone Sul Garda, wciśniętej między skały a zachodni brzeg jeziora Garda, która przez wieki była odizolowana od reszty regionu, bo nie miała połączenia lądowego (piękną malowniczą drogę wykuto w skałach dopiero w 1926 r. ) uczestnicy mieli okazję obejrzeć produkcję cytrusów w najdalej na północ wysuniętym rejonie Włoch. Wyjątkowym doświadczeniem, był udział w warsztatach gastronomicznych, m.in. przygotowywanie potraw bez użycia przypraw i tłuszczu. Pod kierunkiem p. Aliny Suder, w jej telewizyjnym studio, sporządzali takie potrawy jak risotto, rogu, mule i wspaniały włoski deser - tiramisu.
W Trydencie nauczyciele mieli okazję degustować miejscowe wyroby winiarskie, natomiast w Tremosine oglądali produkcję serów włoskich, m. in. Grana Padano. W olejarni Agraria w Riva del Garda nauczyli się oceniać jakość oliwy z oliwek na przykładzie oliwy Extra Vergine. Jak mówi Pani Małgosia: „Prezentacje, prelekcje, ćwiczenia i zajęcia praktyczne były dla nas nieocenionym źródłem wiedzy o włoskiej kuchni, o technologii przyrządzania wspaniałych potraw i produkcji szerokiego asortymentu włoskich wyrobów spożywczych cenionych na całym świecie”.
W dniach 26 - 30 kwietnia nasza nauczycielka matematyki i fizyki, Kinga Przastek, uczestniczyła w szkoleniu w Estonii. Wyjazd studyjny zorganizowany był przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwiniowie w ramach sieci współpracy i samokształcenia szkół rolniczych, w których nasza szkoła uczestniczy. Podczas wyjazdu uczestnicy odwiedzili urokliwe miasteczko Tartu, gdzie znajduje się jeden z najstarszych uniwersytetów w Europie Północnej. Tam zawitali z wizytą w estońskim Ministerstwie Edukacji. Zostali też zaproszeni do największej w Estonii szkoły rolniczej w Olustvere, gdzie oprócz kształcenia na kierunkach typowo rolniczych uczniowie mogą się szkolić na warsztatach ceramicznych czy w tradycyjnej hucie szkła. Ostatnim punktem wyjazdu była stolica Estonii czyli Tallin. Położone nad Morzem Bałtyckim przepiękne miasto z zachowaną średniowieczną architekturą zachwyciło naszą matematyczkę najbardziej. Tam uczestnicy odwiedzili Ministerstwo Rolnictwa, gdzie przybliżono im strukturę rolnictwa w Estonii.
W dniach 11 – 15 maja br. w seminarium z wyjazdem studyjnym na Węgry nt.: „Opłacalność produkcji rolnej w krajach Unii Europejskiej na przykładzie Węgier”, które odbyło się w Nowosielcach oraz w Gyomaendrőd brała udział nauczycielka przedmiotów ekonomicznych, Anna Parys. Podczas szkolenia prof. Józef Starczewski z Uniwersytetu Przyrodniczo - Humanistyczny w Siedlcach omówił zagadnienia dotyczące kierunków rozwoju i opłacalności produkcji rolnej w Polsce jak również przedstawił produkcję roślinną we współczesnych systemach gospodarowania. Ponadto w trakcie szkolenia poruszono m.in. takie zagadnienia, jak: opłacalność hodowli trzody chlewnej w gospodarstwie Puski, najnowsze technologie stosowane w produkcji zwierzęcej na przykładzie gospodarstwa Jeremi Bells, najnowsze technologie stosowane w produkcji roślinnej na Węgrzech, węgierski system szkolnictwa zawodowego i in. Interesującym punktem programu szkolenia był wyjazd edukacyjny do Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa, który gospodaruje na obszarze 1500 hektarów, prowadząc ekologiczną produkcję mleka i żywca. Uczestnikom seminarium zaprezentowano również historię, współczesność oraz tradycję i kulturę małego miasteczka Gyomaendrőd i stolicy Węgier, Budapesztu. Piękno tego miasta, położonego na obu brzegach Dunaju zachwyciło uczestników wyjazdu i pozostawiło niezatarte wspomnienia.
Anna Parys
Foto: K. Przastek, M. Gajewska, A. Parys, KCER Brwinów.