Portal odwiedziło 3525736 osób
Aktualnie przebywa 16 osób
10 grudnia 2014 20:04
Tradycyjnie tuż przed świętami Bożego Narodzenia uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zmierzyli się z przygotowaniem potrawy wigilijnej. Do konkurencji przystąpiło 12 dwuosobowych zespołów. Stoły uginały się pod ciężarem zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych dań wigilijnych. Królował barszcz czerwony serwowany z pierożkami, uszkami oraz pasztecikami. Pojawiły się również potrawy tj.: karp z pieczarkami i ziemniaczanymi kuleczkami, łosoś w cieście francuskim, śledzie w sosie musztardowym podane na opiekanym chlebie razowym, gwiazdeczki z ciasta ziemniaczanego z tradycyjnym farszem z kapusty i grzybów. Jury zachwyciła misternie wykonana choinka z ciasta francuskiego z farszem z kapustą i grzybami podana z barszczem czerwonym imbirowo - goździkowym. Ogromną uwagę przykuwały elementy dekoracyjne stołu, a w szczególności domek z ciasta piernikowego, który został wykonany własnoręcznie przez jedną z uczestniczek konkursu – Angelikę Wolanin.
Jak zwykle nie zawiodła nas zaprzyjaźniona instytucja - Agencja Rynku Rolnego, której przedstawiciel pan Andrzej Kołodziejczyk brał udział w pracach komisji konkursowej i obdarował zwycięzców nagrodami. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki a zwycięzcy nagrody ufundowane przez Dyrektora Szkoły. Najlepsi okazali się:
I miejsce
II miejsce
III miejsce
Wszystkim gratulujemy, dziękujemy za udział i za trud włożony w przygotowanie tak smacznych i pięknie wyglądających potraw, za sprawą których poczuliśmy atmosferę świąt.
M. Falbowska
Foto: A. Barchanowicz
PS. Dodam, że cale to świąteczne "zamieszanie" z wigilijnymi potrawami wymyśliły i nadzorowały panie: Małgorzata Gajewska i Marta Falbowska. Jako członek komisji oceniającej potrawy (wszystkie super!) - dziękuję.
A. Sakowicz