Portal odwiedziło 3522129 osób
Aktualnie przebywa 40 osób
10 listopada 2022 23:47 | GastroInfo
W dniach 8-9 listopada uczniowie Wiktoria Jastrzębska i Krzysztof Kądziela brali udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki 2”. Miejscem kucharskiej rywalizacji było Centrum Domowych Inspiracji firmy Bosch w Warszawie- świetnie wyposażone i komfortowe pod kątem pracy.
W konkursie brało udział 11 szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego. Pierwszy etap konkursowych zmagań polegał na przygotowaniu zupy i dania głównego z kurczaka (wg własnej receptury, którą nasi uczniowie z opiekunem sami stworzyli i mieli szansę te potrawę wcześniej sporządzać, w ramach przygotowań do konkursu). Wiktoria i Krzysiek stworzyli następujące dania:
Smakowało - bo przeszliśmy do finałowej szóstki!!
Finał etapu wojewódzkiego polegał na sporządzeniu dania głównego z pięciu obowiązkowych składników: fileta z piersi kurczaka, skrzydełka i serca drobiowego, sera pleśniowego i batatów. Na opracowanie receptury mieliśmy 15 minut!
Nasi uczniowie stworzyli piękne i smaczne danie: roladki faszerowane sercami drobiowymi, kopytka z batatów panierowane i obsmażane, bób gotowany i karmelizowany por. Wszystko podane z sosem sporządzonym na wywarze z pieczonego skrzydła i warzyw.
Wszystkie potrawy konkursowe oceniali najlepsi polscy kucharze:
Na podium niestety nie stanęliśmy, ale nasze danie zebrało bardzo dużo pochwał od jury, szczególnie za wyjątkową aranżację potrawy na talerzu.
Były to 2 dni pełne ogromnych emocji i ekspresowej dawki wiedzy od profesjonalistów.
Zdecydowanie warto brać udział w takich imprezach i warto odczarować drób, bo jest to surowiec, dający nieograniczone możliwości kulinarne.
Wiktorię i Krzyśka do konkursu przygotowała i mocno kibicowała moja skromna, niżej podpisana osoba:).
Jeszcze raz gratulacje dla NASZYCH!!!
Tekst i foto: M. Gajewska