Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

05 listopada 2025 08:30 | Aktualności

Przyszedł czas na dzika.

Warsztaty kulinarne z dziczyzną w ZS CKR w Starym Lubiejewie.

Jesień to „czas na dzika” – moment, kiedy kuchnia myśliwska przeżywa swój prawdziwy rozkwit. To sezon pełen bogactwa smaków, aromatu lasu, grzybów oraz dziczyzny, która właśnie o tej porze roku osiąga swój kulinarny szczyt.

Te wyjątkowe jesienne inspiracje stały się motywem przewodnim warsztatów kulinarnych w ZS CKR w Starym Lubiejewie, a ich głównym surowcem mięso z dzika, ufundowane przez Koło Łowieckie „Kamionka” w Ostrowi Mazowieckiej.

Profesjonalne zajęcia z zakresu dziczyzny w kuchni poprowadził Jarosław Uściński – szef kuchni, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC, ceniony ekspert sztuki kulinarnej i promotor polskich tradycji gastronomicznych. Obecność tak wybitnego autorytetu była dla nas, nie tylko ogromnym wyróżnieniem, lecz także inspiracją do rozwijania pasji kulinarnej.

Warsztaty miały na celu zapoznanie młodzieży z walorami dziczyzny – mięsa wyjątkowego pod względem smaku, wartości odżywczych i tradycji kulinarnych.

Szef Uściński podzielił się z uczestnikami wiedzą na temat odpowiedniej obróbki, marynowania i przygotowania mięsa z dzika. Zwrócił szczególną uwagę na jego naturalność i ekologiczne pochodzenie.

Podczas zajęć uczniowie mieli okazję przygotować tradycyjne potrawy kuchni polskiej, w których dziczyzna odgrywała główną rolę. Wśród dań znalazły się:

  • aromatyczny gulasz z dzika,
  • tradycyjny bigos myśliwski,
  • pasztet z dziczyzny o wyrazistym smaku,
  • schab z dzika marynowanego w czerwonym winie, a następnie pieczonego,
  • wellington - polędwica w farszu grzybowym zapiekana w cieście francuskim,
  • pieczony udziec ze szpikowaniem słoniną, który zachwycił delikatnością i soczystością.

Uczniowie poznali również tajniki przygotowania klasycznego demi-glace-esencji smaku będącej podstawą profesjonalnych sosów kuchni francuskiej i myśliwskiej.

Uczestnicy warsztatów pracowali pod czujnym okiem mistrza, ucząc się harmonii smaków, precyzji wykonania oraz estetyki przygotowywania potraw. Zajęcia przebiegały w atmosferze pasji, profesjonalizmu i kreatywności, a zdobyta wiedza z pewnością zaprocentuje w przyszłej karierze młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Wydarzenie to pozwoliło uczniom, nie tylko rozwinąć umiejętności praktyczne, lecz także poznać filozofię gotowania opartego na szacunku do tradycji i wysokiej jakości surowców. Warsztaty zakończyła wspólna degustacja przygotowanych potraw, podczas której uczestnicy mogli docenić bogactwo smaków polskiej dziczyzny i kuchni przodków.

ZS CKR w Starym Lubiejewie ponownie udowodnił, że kształcenie kulinarne na najwyższym poziomie jest możliwe, dzięki współpracy z najlepszymi profesjonalistami w branży…gastro! I nie tylko.

Warsztaty z Jarosławem Uścińskim na długo pozostaną w pamięci uczniów i nauczycieli. Z pewnością staną się inspiracją do dalszego rozwijania talentów kulinarnych.

Dziękujemy Szefie za wspaniałą kulinarną przygodę i serdecznie zapraszamy ponownie! Liczymy na kolejne spotkania, nowe smaki i dalszą inspirację dla naszych młodych kucharzy.

 

M. Dobies

Foto: M. Kuczewska, M. Dobies

Przeczytano: 44 razy. Wydrukuj|Do góry

Przyszedł czas na dzika.

baner_stopka