Portal odwiedziły 3613114 osoby
Aktualnie przebywa 17 osób
05 listopada 2025 08:30 | Aktualności
Warsztaty kulinarne z dziczyzną w ZS CKR w Starym Lubiejewie.
Jesień to „czas na dzika” – moment, kiedy kuchnia myśliwska przeżywa swój prawdziwy rozkwit. To sezon pełen bogactwa smaków, aromatu lasu, grzybów oraz dziczyzny, która właśnie o tej porze roku osiąga swój kulinarny szczyt.
Te wyjątkowe jesienne inspiracje stały się motywem przewodnim warsztatów kulinarnych w ZS CKR w Starym Lubiejewie, a ich głównym surowcem mięso z dzika, ufundowane przez Koło Łowieckie „Kamionka” w Ostrowi Mazowieckiej.
Profesjonalne zajęcia z zakresu dziczyzny w kuchni poprowadził Jarosław Uściński – szef kuchni, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni OSSKiC, ceniony ekspert sztuki kulinarnej i promotor polskich tradycji gastronomicznych. Obecność tak wybitnego autorytetu była dla nas, nie tylko ogromnym wyróżnieniem, lecz także inspiracją do rozwijania pasji kulinarnej.
Warsztaty miały na celu zapoznanie młodzieży z walorami dziczyzny – mięsa wyjątkowego pod względem smaku, wartości odżywczych i tradycji kulinarnych.
Szef Uściński podzielił się z uczestnikami wiedzą na temat odpowiedniej obróbki, marynowania i przygotowania mięsa z dzika. Zwrócił szczególną uwagę na jego naturalność i ekologiczne pochodzenie.
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję przygotować tradycyjne potrawy kuchni polskiej, w których dziczyzna odgrywała główną rolę. Wśród dań znalazły się:
Uczniowie poznali również tajniki przygotowania klasycznego demi-glace-esencji smaku będącej podstawą profesjonalnych sosów kuchni francuskiej i myśliwskiej.
Uczestnicy warsztatów pracowali pod czujnym okiem mistrza, ucząc się harmonii smaków, precyzji wykonania oraz estetyki przygotowywania potraw. Zajęcia przebiegały w atmosferze pasji, profesjonalizmu i kreatywności, a zdobyta wiedza z pewnością zaprocentuje w przyszłej karierze młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Wydarzenie to pozwoliło uczniom, nie tylko rozwinąć umiejętności praktyczne, lecz także poznać filozofię gotowania opartego na szacunku do tradycji i wysokiej jakości surowców. Warsztaty zakończyła wspólna degustacja przygotowanych potraw, podczas której uczestnicy mogli docenić bogactwo smaków polskiej dziczyzny i kuchni przodków.
ZS CKR w Starym Lubiejewie ponownie udowodnił, że kształcenie kulinarne na najwyższym poziomie jest możliwe, dzięki współpracy z najlepszymi profesjonalistami w branży…gastro! I nie tylko.
Warsztaty z Jarosławem Uścińskim na długo pozostaną w pamięci uczniów i nauczycieli. Z pewnością staną się inspiracją do dalszego rozwijania talentów kulinarnych.
Dziękujemy Szefie za wspaniałą kulinarną przygodę i serdecznie zapraszamy ponownie! Liczymy na kolejne spotkania, nowe smaki i dalszą inspirację dla naszych młodych kucharzy.
M. Dobies
Foto: M. Kuczewska, M. Dobies

