Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

31 maja 2025 20:31 | Aktualności

Tradycyjna kuchnia regionalna nie ma przed nami tajemnic!

Uczniowie naszego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dn. 31 maja 2025r  zdominowali konkurs na najsmaczniejszą potrawę regionalną, który odbył się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Ostrowi Mazowieckiej.

Uczniowie kl. II i III PT udowodnili, że tradycyjna kuchnia regionalna nie ma przed nimi tajemnic. Podczas rozstrzygniętego konkursu kulinarnego na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną” to właśnie oni stanęli na wszystkich trzech stopniach podium, zdobywając 1., 2. i 3. miejsce oraz jedno wyróżnienie.

Zwyciężczynią tegorocznej edycji została Kamila Dydek, uczennica klasy III PT, przygotowująca żurek chrzanowy z przepiórczymi jajkami.  Ta aromatyczna, kremowa zupa, łącząca klasyczny smak żurku z wyrazistą nutą chrzanu i delikatnością przepiórczych jajek, zachwyciła jury nie tylko smakiem, ale również oryginalną prezentacją w chlebie i zgodnością z tradycją kulinarną regionu.

Na drugim miejscu uplasował się kugiel na słodko z sosem waniliowym, przygotowany przez Szymona Młynarczyka – ucznia klasy III PT. Ta potrawa o tradycyjnej nazwie w nietypowej, deserowej odsłonie słodkiego, makaronowego kugla, podanego z aksamitnym sosem waniliowym, zaskoczyła jurorów kreatywnością i doskonałym wyważeniem smaków.

Trzecie miejsce przypadło w udziale Alicji Krasińskiej – również uczennicy klasy III PT, która przygotowała gulasz z dzika z kluskami lanymi. Danie zachwyciło pełnią głębokiego smaku i regionalnego charakteru. Potrawa została przygotowana z najwyższą dbałością o detale i tradycyjny sposób przyrządzania przekazany z pokolenia na pokolenie.

Główny surowiec gulaszu pozyskaliśmy od Koła Łowieckiego „Kamionka” w Ostrowi Mazowieckiej. Członkiem Jury był również prezes Fundacji Venator Polska Pan Michał Modrzewski, który podkreślił znaczenie wykorzystania mięsa z dzika przez uczniów  w konkursie kulinarnym. Zaznaczył, że to nie tylko promocja zdrowej, naturalnej żywności, ale także przykład odpowiedzialnego podejścia do darów natury. Podziękował uczniom oraz opiekunowi Pani Marii Dobies za zaangażowanie i świadome propagowanie tradycji łowieckich oraz regionalnych produktów.

Wyróżnienie otrzymała uczennica klasy II PT Anastazja Lewandowska za przygotowanie tradycyjnego kugla ziemniaczanego, który zachwycił jury nie tylko autentycznym smakiem, ale także dbałością o regionalne receptury i sposób podania z oryginalnie wyciętymi kwiatami z cebuli. Jej danie wyróżniało się idealnie doprawioną masą ziemniaczaną, chrupiącą skórką i głębokim, domowym aromatem, przywołującym wspomnienia dawnych, rodzinnych spotkań.

Duże zainteresowanie publiczności i wyniki naszych uczniów to efekt ich zaangażowania, pasji oraz doskonałego przygotowania kulinarnego, które zdobywają zarówno na zajęciach teoretycznych, jak i praktycznych. Sukces w konkursie potwierdza wysoki poziom nauczania w szkole oraz zainteresowanie nauczycieli i młodzieży lokalną kuchnią i dziedzictwem kulinarnym regionu.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i życzymy kolejnych sukcesów na kulinarnym szlaku!

 

M. Dobies

Foto: M. Dobies

Przeczytano: 151 razy. Wydrukuj|Do góry

Konkurs

baner_stopka