Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

12 kwietnia 2025 14:21 | Aktualności

Dzik w kuchni. Warsztaty doskonalące rozbiór tuszy.

11 kwietnia, w naszej szkole, odbyły się po raz pierwszy wyjątkowe warsztaty!

Dotyczyły one rozbioru dziczyzny. Tematyka ta jest związana z kształceniem w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.   

Dzięki oryginalnym warsztatom nasi uczniowie mieli okazję poszerzenia wiedzy i umiejętności w zakresie rozbioru tuszy, nie tylko w teorii. Praktyczne zajęcia, w których uczestnicy mogą samodzielnie przeprowadzić rozbiór tuszy, są niezbędne do utrwalenia wiedzy teoretycznej. 

 

Warsztaty zostały zorganizowane przez Koło Łowieckie „Kamionka” w Ostrowi Mazowieckiej. 

Mieliśmy ogromną przyjemność gościć u siebie przedstawicieli koła: 

  • Pana Huberta Legackiego - łowczego koła, 
  • Pana Pawła Kuchtę- wiceprezesa koła, 
  • Pana Maksymiliana Żbikowskiego – stażystę koła 
  • oraz prezesa Michała Modrzewskiego- przedstawiciela fundacji Venator Polska

Patronem spotkania był Zarząd Okręgowy PZŁ w Ostrołęce.

Celem warsztatów było, nie tylko przekazanie praktycznej wiedzy dotyczącej prawidłowego rozbioru dziczyzny, ale również promowanie zasad etycznego łowiectwa, a przede wszystkim szacunku do natury i zwierząt. 

Na początku spotkania prowadzący, Pan Hubert Legacki i Pan Paweł Kuchta, przedstawili przebieg polowanie na dziką zwierzynę. Podkreślili, iż odstrzał zwierzęcia poprzedzają kilkukrotne wyjazdy w teren i wiele godzin obserwacji. 

Polowanie to nie tylko zdobycz, to przede wszystkim szacunek, do lasu, do zwierzyny, do tradycji, która pielęgnowana jest od pokoleń. Mieliśmy, także okazję posłuchać melodii granej na rogu myśliwskim. Melodii głębokiej, pełnej powagi i szacunku dla życia zwierzęcia, które zostało oddane. 

Następnie, pod czujnym okiem doświadczonych instruktorów, uczestnicy zajęć, mieli okazję nauczyć się jak fachowo przeprowadzić rozbiór tuszy dzika – od skórowania, po odpowiednie porcjowanie i przygotowanie do dalszej obróbki. 

Był to dla wszystkich niezwykły pokaz możliwości zdobycia praktycznych umiejętności, których trudno nauczyć się z książek czy filmów w internecie. 

Wszyscy byliśmy pod wrażeniem przeprowadzonych zajęć, co wyraziliśmy gromkimi brawami. 

 

Bardzo dziękujemy przedstawicielom Koła Łowieckiego  „Kamionka” w Ostrowi Mazowieckiej za zorganizowanie i przeprowadzenie wyjątkowych warsztatów. Z niecierpliwością czekamy na dalszy ciąg. 

 

M. Kuczewska 

Foto: M. Kuczewska, M. Dobies

 

Przeczytano: 207 razy. Wydrukuj|Do góry

Dzik w kuchni.

baner_stopka