Portal odwiedziły 3519723 osoby
Aktualnie przebywa 6 osób
01 lutego 2025 22:23 | Aktualności
Kawa od wieków uznawana jest za popularny napój we wszystkich zakątkach świata.
W dzisiejszych czasach kawiarnie stały się popularnym miejscem spotkań. W tym przypadku rola baristy jako eksperta od kawy jest ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej.
Z każdym rokiem rośnie zapotrzebowanie na usługi kawiarni i barów, które oferują wysoki poziom obsługi oraz dobrą jakość produktów. Wraz ze wzrostem świadomości picia kawy, a tym samym wzrostem konsumpcji i przybywania lokali gastronomicznych, kawiarni, zawód baristy stał się bardzo pożądany. Właściciele lokali poszukują wykształconych i doświadczonych pracowników, którzy są też wizytówką ich zakładu.
Uważa się, że specjalistyczny kurs baristy otwiera drzwi do sukcesu w gastronomii i dlatego, idąc z duchem czasu, dnia 31 stycznia 2025 r. odbyła się pierwsza edycja kursu BARISTA SKILLS dla naszych uczniów z klas: 4PTH, 2PT i 1BBA. Szkolenie było prowadzone przez zespół trenerów Szkoły Baristów COLOURS OF COFFEE: Dawida Wieczorka i Łukasza Drapkowskiego na czele z Mistrzem Polski Latte Art Marcinem Michalikiem. Jest to szkoła stworzona przez mistrzów kunsztu, dla których kawa to sposób na życie jako autorski projekt, rozwija świadomość kawową w Polsce.
W programie szkolenia uczestnicy poznali zagadnienia dotyczące: budowy ziarna, różnic między Arabicą i Robustą, znaczenia świeżości kawy, wpływu stopnia wypalenia ziarna na smak, ustalonych parametrów na smaczne espresso, kalibracji młynka i dozowanie, techniki ubijania mleka, zasad bezpiecznej i higienicznej pracy oraz sposobu czyszczenia sprzętu baristycznego. Kolejnym etapem szkolenia było praktyczne utrwalanie wiedzy i umiejętności, w tym również wykonywanie dekoracji, podstawowych wzorów latte art – serce, rozeta. Uczniowie koncentrowali się na powtarzalnym i poprawnie przygotowanym espresso, cappuccino, americano czy cafe latte, a także podstawowych i zaawansowanych technikach spieniania mleka.
Cieszę się, że kurs Barista SKILLS odbył się w naszej szkole, ponieważ uważam, że takie szkolenia są przepustką do kariery w gastronomii. Spełnienie marzenia o karierze, zwłaszcza w specjalistycznym sektorze kawowym, jest realne dla tych, którzy zainwestowali w swój rozwój, kończąc kurs. Dzięki wiedzy, umiejętnościom i kontaktom zdobytym podczas szkolenia, nasi uczniowie mogą zbudować swoją przyszłość zawodową w tej ekscytującej branży. Zakończenie kursu baristy z certyfikatem jest dla naszych uczniów przepustką do pracy w najlepszych lokalach w mieście, a może nawet na świecie!
Kurs baristy było to wyjątkowe wydarzenie, które dzięki życzliwości zdolnych baristów dało szansę naszym uczniom odkryć pasję do sztuki parzenia kawy i stanowiło autentyczne źródło inspiracji, co można wywnioskować, oglądając fotorelację z kursu. Młodzież z wielkim zaangażowaniem wykonywała polecenia instruktorów, a kurs okazał się interesującym i ciekawym doświadczeniem, inwestycją w przyszłość. Kawa już nie ma tajemnic!
Z niecierpliwością czekamy już na kolejną edycję szkolenia dla chętnych uczniów, która odbędzie się po feriach zimowych.
Tekst: koordynatorka M. Dobies
Foto: A. Chrzczonowska, M. Dobies, M. Tułowiecki