Portal odwiedziło 3523341 osób
Aktualnie przebywają 24 osoby
10 października 2021 21:09 | Aktualności
W dniu 8 października uczniowie kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w bardzo ciekawych zajęciach.
Dzięki programowi „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” realizowanemu przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, nasi uczniowie poznali zasady, którymi powinni się kierować przy wytwarzaniu produktów z mleka i mięsa. Podczas zajęć dowiedzieli się jak powstaje ser podpuszczkowy, jakie są poszczególne etapy tego procesu i parametry ważne z punktu widzenia technologii produkcji.
Równie ciekawy był proces produkcji białej kiełbasy. Uczniowie dowiedzieli się, jak dobierać surowce do wyrobów wędliniarskich, obsługiwać profesjonalny sprzęt do ich wyrobu oraz jakie czynniki wpływają na jakość gotowych wędlin.
Najważniejsza, podczas całego dnia spędzonego w Szepietowie, była możliwość samodzielnego wykonania serów i białej kiełbasy. Nasi uczniowie chętnie angażowali się we wszystkie czynności procesu produkcyjnego, co widać na zdjęciach. Po kilku godzinach pracy, mogliśmy skosztować pysznych serów i świeżutkiej białej kiełbasy.
Serdecznie dziękujemy Państwu prowadzącym zajęcia, za świetną atmosferę i ogrom przekazanej wiedzy!
M.Gajewska
Foto: M. Gajewska