Portal odwiedziło 3523341 osób
Aktualnie przebywają 24 osoby
05 października 2021 21:53 | Aktualności
Pyszne, lekkie, zdrowe, świeże, kolorowe… takie jest sushi. To bez wątpienia najbardziej popularna i znana potrawa pochodząca z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Żeby delektować się jej smakiem nie musimy iść do orientalnej restauracji czy baru, możemy przygotować sami.
W naszej szkole po raz pierwszy odbyły się warsztaty sporządzania sushi. Uczniowie z klasy 2BBA i 1PTH poznali historię sushi i nauczyli się przyrządzania podstawowych form w różnych stylach. Zapoznali się również z zasadami jedzenia pałeczkami oraz kulturą przy japońskim stole. Trening manualny polegał na formowaniu, krojeniu i serwowaniu sushi oraz aranżacji talerza.
Prowadzącymi spotkanie byli pan Patryk Kaczmarczyk właściciel restauracji Shima Sushi w Łochowie oraz pani Anna Kopka właścicielka restauracji Łochowianka w Łochowie, którym dziękujemy za cenne wskazówki, poświęcony czas oraz miłą atmosferę.
Zapraszamy do obejrzenia foto galerii a w niej Hosomaki, Futomaki, California maki, Kaburamaki i Nigiri w wykonaniu naszych uczniów.
E. Rukat
Foto: M. Kuczewska