Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

01 czerwca 2021 16:21 | Aktualności

Praktyki we Włoszech - część 7.

To już ostatnie wiadomości z praktyk zawodowych  „Zgłębiamy tajniki włoskiej kuchni- praktyki zagraniczne dla Techników Żywienia i Usług Gastronomicznych w projekcie 2020-1- PL01- K102-081141”.  

Dla wszystkich, którzy interesują się i odwiedzają stronę szkoły i szkolnego facebooka grupa przebywająca w Rimini przywiozła przepis na Piadine - o której już wspominaliśmy w części 4: Włoskie smaki (ponoć najsmaczniejsza jest w regionie Rimini).

Mieliśmy okazję obserwować proces powstawania ciasta i pod okiem szefa kuchni z hotelu Fantasy samodzielnie przygotowywać ten włoski przysmak.

A oto przepis na regionalny fast food, włoską piadine:

  • 1,5 kg mąki 0 lub 00
  • 300 g smalcu
  • 300 g wody
  • 300 g mleka
  • 40 g soli
  • 20 g cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody do pieczenia

Zmieszać wodę z mlekiem i lekko podgrzać. Do miski włożyć wszystkie składniki włącznie ze smalcem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej). Wszystko połączyć i wymieszać, kiedy jest już połączone i tworzy elastyczną masę, odstawić ciasto na ok 20-30 minut żeby odpoczęło, następnie robić kulki wielkości pięści i wałkować na rozmiar płytkiego dużego talerza. Wrzucić na suchą, dobrze nagrzaną patelnie i podsmażać przez ok. 8 minut, w zależności od potrzeby, przekładając, tak aby były widoczne podsmażone brązowe miejsca. Zdjąć z patelni i przełożyć farszem (ser żółty, pomidor, rucola, wędliny, różne sery, hamburger, mięso, cebulką, a nawet krewetki z majonezem, tuńczyk, łosoś czy nutella - oczywiście sama, bez łososia) złożyć na pół i jeszcze chwilę podpiec do zasklepienia składników. Serwujemy na ciepło i jemy jak hamburgera, taki włoski fastfood. Smacznego!

 

PS.

Uczestnicy wycieczki i opiekunowie dziękują Panu Dyrektorowi Romanowi Malickiemu za duże zainteresowanie, utrzymywanie stałego kontaktu, a przede wszystkim za umożliwienie wyjazdu absolwentom.

Przygotowanie do wyjazdu było solidne, współpraca konkretna i serdeczna.

Dziękujemy!

 

A. Sobotka

Foto: A. Jakubczyk - Bajorek

Przeczytano: 503 razy. Wydrukuj|Do góry

Praktyki we Włoszech - część 7.

baner_stopka