Portal odwiedziły 3522334 osoby
Aktualnie przebywa 20 osób
01 czerwca 2021 16:21 | Aktualności
To już ostatnie wiadomości z praktyk zawodowych „Zgłębiamy tajniki włoskiej kuchni- praktyki zagraniczne dla Techników Żywienia i Usług Gastronomicznych w projekcie 2020-1- PL01- K102-081141”.
Dla wszystkich, którzy interesują się i odwiedzają stronę szkoły i szkolnego facebooka grupa przebywająca w Rimini przywiozła przepis na Piadine - o której już wspominaliśmy w części 4: Włoskie smaki (ponoć najsmaczniejsza jest w regionie Rimini).
Mieliśmy okazję obserwować proces powstawania ciasta i pod okiem szefa kuchni z hotelu Fantasy samodzielnie przygotowywać ten włoski przysmak.
A oto przepis na regionalny fast food, włoską piadine:
Zmieszać wodę z mlekiem i lekko podgrzać. Do miski włożyć wszystkie składniki włącznie ze smalcem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej). Wszystko połączyć i wymieszać, kiedy jest już połączone i tworzy elastyczną masę, odstawić ciasto na ok 20-30 minut żeby odpoczęło, następnie robić kulki wielkości pięści i wałkować na rozmiar płytkiego dużego talerza. Wrzucić na suchą, dobrze nagrzaną patelnie i podsmażać przez ok. 8 minut, w zależności od potrzeby, przekładając, tak aby były widoczne podsmażone brązowe miejsca. Zdjąć z patelni i przełożyć farszem (ser żółty, pomidor, rucola, wędliny, różne sery, hamburger, mięso, cebulką, a nawet krewetki z majonezem, tuńczyk, łosoś czy nutella - oczywiście sama, bez łososia) złożyć na pół i jeszcze chwilę podpiec do zasklepienia składników. Serwujemy na ciepło i jemy jak hamburgera, taki włoski fastfood. Smacznego!
PS.
Uczestnicy wycieczki i opiekunowie dziękują Panu Dyrektorowi Romanowi Malickiemu za duże zainteresowanie, utrzymywanie stałego kontaktu, a przede wszystkim za umożliwienie wyjazdu absolwentom.
Przygotowanie do wyjazdu było solidne, współpraca konkretna i serdeczna.
Dziękujemy!
A. Sobotka
Foto: A. Jakubczyk - Bajorek