Portal odwiedziły 3523163 osoby
Aktualnie przebywa 29 osób
01 kwietnia 2021 22:45 | Aktualności
Uczennica naszej szkoły Patrycja Wojno /2P4/ zdobyła I Nagrodę w kategorii dania jarskie za „Pesto z natki marchewki z pulpecikami z czerstwego pieczywa podane na tagliatelle z marchewki”.
Organizatorem konkursu był Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Nagrodę ufundował Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze”.
To ogromny sukces Patrycji, ponieważ do konkursu zgłoszono aż 250 potraw w różnych kategoriach. Gratulacje!
Temat niemarnowania żywności jest szczególnie ważny teraz, w czasie pandemii, kiedy jest utrudniony swobodny dostęp do sklepów, ryneczków i bazarków. Zakupy robi się rzadziej, kupuje więcej i tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wszystkie zakupione produkty całkowicie wykorzystać.
Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcał do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach.
Opiekunką uczennicy w konkursowych zmaganiach była Małgorzata Gajewska.
Na zdjęciu - nagrodzone danie przygotowane przez Patrycję.
M. Gajewska