Portal odwiedziły 3521412 osoby
Aktualnie przebywa 16 osób
26 marca 2021 20:57 | Aktualności
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Święto to wywodzi się ze Skandynawii, gdzie mieszkańcy tego regionu uwielbiają te słodkości.
Ten niekwestionowany król nadmorskich kurortów, najczęściej podawany jest z bitą śmietaną i owocami, jednak pasuje do niego także dżem lub lody.
Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie. Ostatnio modne - szczególnie w punktach typu street food są także gofry bąbelkowe. - bubble waffles. Serwuje się je zarówno na słodko jak i wersji wytrawnej - np. z bekonem czy jajkiem.
W naszej szkole uczcili święto gofra, robiąc na zajęciach praktycznych gofry bąbelkowe. Efekty ich pracy można zobaczyć na zdjęciach.
Tekst i foto I. Jastrzębska