Portal odwiedziły 3522334 osoby
Aktualnie przebywa 9 osób
01 października 2020 20:45 | Aktualności
Międzynarodowy Dzień Kawy obchodzimy 29 września - to wyjątkowe święto dla kawoszy, którzy - szczególnie rankiem - bez kawy nie mogą się obejść. A to wszystko przez właściwości, jakie ma w sobie kawa, bo - jak dowodzą badania - jest to przecież jeden z najlepszych inajważniejszych napojów energetyzujących. W obrocie międzynarodowym funkcjonują dwa główne rodzaje kawy: Arabica (najstarszy gatunek, początkowo uprawiany w Etiopii) i Robusta (jej korzenie są w krajach położonych w środkowej i zachodniej Afryce Subsaharyjskiej).
Jakie właściwości ma kawa?
CIEKAWOSTKI O KAWIE
Mleczne wzory na kawie
To specjalna gałąź sztuki – latte art.
Roczne spożycie kawy
W Polsce wypijamy nawet 80% kawy więcej, niż kilkanaście lat temu. W Polsce jedna osoba zużywa około 3,5 kilograma kawy w ciągu roku.
Najdroższa kawa na świecie to kawa z odchodów łaskuna
Kopi Luwak to najdroższy gatunek kawy na świecie. Kosztuje około tysiąca euro, a ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia o nazwie łaskun.
Czarne złoto
Po ropie naftowej kawa jest drugim towarem świata. Wartość handlu nią szacuje się na 100 miliardów dolarów.
Mnisia kawa
Nazwa “cappuccino” pochodzi od zakonu kapucynów - wygląda bowiem jak kaptur ich brązowego habitu. Austriacki odpowiednik cappuccino to właśnie “kapucyn”.
Rajstopy z kawą?
Istnieje plotka, że jeden z wielkich koncernów produkujących bieliznę sprzedaje także rajstopy z ekstraktem kawy. Zawarta w nich kofeina ma wyszczuplać nogi i walczyć z cellulitem.
Śmiertelna dawka kawy
Krytyczny poziom kofeiny w organizmie osiągniemy po wypiciu 100 filiżanek kawy.
Brak kawy to powód do rozwodu!
W starożytnej Arabii był tylko jeden powód, dla którego żona mogła rozwieść się z mężem: kiedy jej mąż nie zapewnił jej odpowiedniej ilości kawy.
Długowieczne ziarno kawy
Zielone ziarna kawy mogą być przechowywane nawet przez 10 lat.
Lepsza filiżanka kawy, czy puszka energetyka?
Kawa zawiera więcej kofeiny niż energetyki.
Magia tkwi w aromacie
Kawa nie smakuje tak, jak pachnie, ponieważ ślina rozcieńcza połowę smaku.
Kawa lepsza niż herbata
Herbata wypita w trakcie posiłku zmniejsza wchłanianie żelaza aż o 60%, kawa zaś tylko o 40%.
Uczniowie klasy IVPT uczcili to święto, doskonaląc umiejętność parzenia kawy, spieniania mleka i tworzenia wzorów na kawie. Przygotowali kilka propozycji kaw: Espresso, Cappuccino, Caffe Latte. Efekty ich pracy można zobaczyć na zdjęciach.
I. Jastrzębska
Foto: J. Żyłowska, M. Falbowska