Portal odwiedziły 3521084 osoby
Aktualnie przebywają 64 osoby
13 lutego 2020 21:02 | Aktualności
Mimo trwających ferii młodzież naszej szkoły nie próżnuje i chętnie zdobywa nową wiedzę i doświadczenia kulinarne.
W dniach 11-12 lutego uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas I-IV, wzięli udział w szkoleniu „Nowe trendy i techniki w kuchni. Kuchnia molekularna”, prowadzonym przez GastroArt Studio Kulinarne Renata Rybacka.
Młodzież w czasie szkolenia poznała historię i genezę kuchni molekularnej, zastosowanie technik: sous vide i confit oraz zasady pracy z ciekłym azotem. Każdy z uczestników miał możliwość zmierzenia się z wyżej wymienionymi technikami, przygotowywaniem i serwowaniem potraw kuchni molekularnej.
Mimo ciężkiej pracy, wszyscy ukończyli kurs z uśmiechami na twarzy. Wiedza i praktyka jaką zdobyli w tak krótkim czasie od profesjonalnego i doświadczonego kucharza pana Marka Rybackiego na pewno zaowocuje w czasie zajęć dydaktycznych.
Serdecznie gratulujemy młodzieży ukończenia kursu, a prowadzącym za tak fantastyczne przekazywanie wiedzy. Mamy nadzieję, że spotkamy się wszyscy na kolejnych szkoleniach.
I. Jastrzębska
Foto: M. Falbowska, I. Jastrzębska