Portal odwiedziły 3521084 osoby
Aktualnie przebywa 7 osób
28 listopada 2019 23:06 | Aktualności
Mięso z gęsi uważane jest za produkt delikatesowy z najwyższej półki. Ma wyjątkowe walory smakowe i zalicza się do zdrowej żywności. Niedoceniane przez wiele lat mięso z gęsi ma korzystny skład tłuszczowy, posiada dużo białka, witamin i składników mineralnych, jest zalecone min. dla dzieci oraz osób cierpiących na choroby sercowo - naczyniowe. Dzięki wielu różnorodnym akcjom na polskich stołach pojawia się coraz częściej.
27 listopada po raz drugi uczniowie naszej szkoły mieli okazję spróbować swoich umiejętności kulinarnych w przyrządzaniu gęsiny. W tym roku w konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych zespołów uczniów z klas I - IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Uczestnicy konkursu przygotowali:
- pieczone piersi z gęsi z żurawiną i suszona śliwką, dodatkiem były zasmażane buraczki i pieczone ziemniaki,
- pieczona pierś z konfiturą żurawinową, dodatkiem były kluseczki śląskie,
- pieczone piersi z duszonymi jabłkami,
- rosół z gęsi z uszkami,
- pieczone piersi z suszoną śliwką i jabłkami, dodatkiem były pieczone ziemniaczki,
- pieczona noga z gęsi z czerwoną kapusta, miodem, jabłkami i suszona śliwką, dodatkiem były kluski kładzione,
- pieczone nogi z gęsi, dodatkiem było puree z dyni
Po przyjemnej degustacji przyszedł trudny czas wyboru najlepszego dania, nie było łatwo. Jury miało duży problem z wytypowaniem zwycięskich potraw.
W tym roku na podium stanęli:
I miejsce – Aleksandra Duda i Jakub Mierzejewski
II miejsce –Wiktoria Jastrzębska i Oliwia Krszyna
III miejsce – Aleksandra Podbielska i Martyna Sobotka
GRATULACJE!!!!!
Nagrody ufundował Pan dyrektor Roman Malicki wraz z Radą Rodziców.
M.Kuczewska
Foto. M.Kuczewska, M.Gajewska