Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Aktualności

28 listopada 2019 23:06 | Aktualności

"Gęsina na stole".

Mięso z gęsi uważane jest za produkt delikatesowy z najwyższej półki. Ma wyjątkowe walory smakowe i zalicza się do zdrowej żywności.  Niedoceniane przez wiele lat mięso z gęsi ma korzystny skład tłuszczowy, posiada dużo białka, witamin i składników mineralnych, jest zalecone min. dla dzieci oraz osób cierpiących na choroby sercowo - naczyniowe. Dzięki wielu różnorodnym akcjom na polskich stołach pojawia się coraz częściej.

27 listopada po raz drugi uczniowie naszej szkoły mieli okazję spróbować swoich umiejętności kulinarnych w przyrządzaniu gęsiny. W tym roku w konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych zespołów uczniów z klas I - IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Uczestnicy konkursu przygotowali:

- pieczone piersi z gęsi z żurawiną i suszona śliwką, dodatkiem były zasmażane buraczki i pieczone ziemniaki,

- pieczona pierś z konfiturą żurawinową, dodatkiem były kluseczki śląskie,

- pieczone piersi z duszonymi jabłkami,

- rosół z gęsi z uszkami,

- pieczone piersi z suszoną śliwką i jabłkami, dodatkiem były pieczone ziemniaczki,

- pieczona noga z gęsi z czerwoną kapusta, miodem, jabłkami i suszona śliwką, dodatkiem były kluski kładzione,

- pieczone nogi z gęsi, dodatkiem było puree z dyni

Po przyjemnej degustacji przyszedł trudny czas wyboru najlepszego dania, nie było łatwo. Jury miało duży problem z wytypowaniem zwycięskich potraw.

W tym roku na podium stanęli:

I miejsce – Aleksandra Duda i Jakub Mierzejewski

II miejsce –Wiktoria Jastrzębska i Oliwia Krszyna

III miejsce – Aleksandra Podbielska i Martyna Sobotka

 GRATULACJE!!!!!

Nagrody ufundował Pan dyrektor Roman Malicki wraz z Radą Rodziców.

 


M.Kuczewska

Foto. M.Kuczewska, M.Gajewska

Przeczytano: 1194 razy. Wydrukuj|Do góry

Konkurs "Gęsina na stole" 2019.

baner_stopka