Portal odwiedziło 3522129 osób
Aktualnie przebywa 37 osób
12 października 2018 14:16 | Aktualności
W ramach obchodów zbliżającego się Światowego Dnia Chleba (16 października) 30-osobowa grupa uczniów z klas Technikum Żywienia wraz z opiekunkami: M. Falbowską, I. Jastrzębską oraz M. Kuczewską uczestniczyła w wycieczce przedmiotowej do Zespołu Młynów Jelonki.
Celem naszej wizyty w młynie było zapoznanie uczniów z procesem technologicznym produkcji mąki oraz stworzenie okazji do konfrontacji wiedzy podręcznikowej z praktyką.
Zostaliśmy oprowadzeni po wszystkich działach zakładu. Technolog zakładu zapoznał nas ze wszystkimi urządzeniami służącymi do mielenia ziarna, jak również urządzeniami usuwającymi zanieczyszczenia. Duże wrażenie na uczniach wywarły urządzenia transportowe, tj.: podnośniki, podajniki, przenośniki oraz nowoczesne technologie pakowania.
Młodzież miała okazję prześledzenia drogi ziaren począwszy od przyjęcia surowca, jego wstępnego badania, faz przemiału ziarna, badania jakości oraz paczkowania mąki. Wszyscy z wielkim zaciekawieniem oglądali cały proces produkcyjny.
M. Falbowska
Foto: M. Kuczewska