Portal odwiedziły 3521084 osoby
Aktualnie przebywa 7 osób
14 grudnia 2017 07:30 | Aktualności
Środa, 13 grudnia to dzień w naszej szkole, w którym poczuliśmy Święta - zmysłami smaku i zapachu. Odbył się bowiem konkurs gastronomiczny pod hasłem "Tradycyjne potrawy wigilijne". Od rana w pracowniach w budynku C unosił się zapach kapusty z grzybami, smażonego karpia i wielu innych potraw, które pojawiają się na polskich stołach w czasie kolacji wigilijnej.
W tym roku uczniowie (zgodnie z nazwą konkursu) postawili na tradycję i przygotowali znane wszystkim pierogi z kapustą i grzybami gotowane i pieczone, kapustę wigilijną, barszcz z pasztecikami, karpia i sałatki ze śledziem.
Poziom wszystkich potraw tzn. ich smak, aromat i sposób podania był bardzo, bardzo wysoki. Komisja, której przewodniczył Pan Dyrektor Roman Malicki miała ogromny problem z oceną. Wszystkie potrawy smakowały wybornie!
Udało się wyłonić zwycięzców:):
I miejsce zajęły Aneta Ojdana i Ilona Olszewska z kl. IIPT - za karpia z orzechami i migdałami,
II miejsce - Martna Zdziarstek i Piotr Sikorski z kl. IVPT - za tartę z ciasta kruchego z kapustą,
III miejsce - Bartłomiej Sowa i Łukasz Prusik z kl IVPT- za kapustę wigilijną z grzybami.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody za udział w konkursie, włożyli bowiem wiele pracy i serca w przygotowanie wigilijnych specjałów.
Konkurs potraw wigilijnych odbywa się w naszej szkole od kilkunastu lat i co roku jest to dla wszystkich wspaniały czas, kiedy robiąc to co jest naszą pasją -czyli gotując -pielęgnujemy piękne polskie tradycje kulinarne...
Organizatorkami konkursu były: Małgorzata Gajewska i Marta Falbowska.
M. Gajewska
Foto: M. Gajewska, M. Kowalczyk