14 listopada 2020 22:18 | Aktualności
Wiktoria Jastrzębska, uczennica klasy IIP4 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zdobyła wyróżnienie w Konkursie „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny” zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Należy podkreślić, że jest to najwyższa nagroda jaką mogli zdobyć reprezentanci szkół biorący udział w konkursie.
Celem Konkursu było promowanie i upowszechnianie tradycyjnych potraw i przetworów wytworzonych z mięsa gęsiego lub z jego udziałem.
W Konkursie można było wybrać jedną z sześciu kategorii: wyroby wędliniarskie, wyroby garmażeryjne, przetwory z gęsiny w opakowaniach szklanych, dania mrożone, przekąski i desery, oraz produkty pozostałe.
Wiktoria na konkurs przygotowała „Udko gęsi z gruszkami flambirowanymi” zdjęcia z przygotowania potrawy poniżej.
Kilka zdań o NIKiDW
*Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi został powołany z inicjatywy Premier Beaty Szydło i Ministra Rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Instytucja nawiązuje do tradycji Państwowego Instytutu Kultury Wsi powołanego przez prezydenta Ignacego Mościckiego w 1936 roku.
Instytut ma zająć się nie tylko badaniami historycznymi, ale także rozpoznawaniem, ewidencjonowaniem, digitalizacją oraz upowszechnianiem współczesnego dorobku kultury mieszkańców obszarów wiejskich, zarówno w kraju, jak i zagranicą.
Działalność Instytutu dotyczy wszystkiego, co wieś wniosła do dziedzictwa Polski, zarówno kultury materialnej i niematerialnej.
*opracowanie NIKiDW
M.Kuczewska
Foto: W. Jastrzębska