Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::60 - lecie szkoły - Zjazd Absolwentów - 15 czerwca 2018::Dzień otwarty - 25 kwietnia 2018. Zapraszamy!::60 - lecie szkoły - Zjazd Absolwentów - 15 czerwca 2018::Dzień otwarty - 25 kwietnia 2018. Zapraszamy!

Dla kandydatów

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
Stare Lubiejewo
ul. Klonowa 4
07-300 Ostrów Mazowiecka
tel./fax 29 74 532 66
e-mail: zslubiejewo@op.pl

 

 Do pobrania: regulamin rekrutacji na rok szkony 2018/19:

  Regulamin rekrutacji na rok szkolny 2018/19.

 

 Do pobrania: wniosek o przyjęcie do szkoły na rok szkolny 2018/19:

 

Wniosek o przyjęcie do szkoły w formacie .docx

Wniosek o przyjęcie do szkoły w formacie .pdf


 

Do pobrania: podanie do internatu:

Podanie do internatu w formacie .docx (Word)

Podanie do internatu w formacie .pdf.


 

OD WRZEŚNIA 2016 ROKU OTWARTY JEST W NASZEJ SZKOLE INTERNAT (ŚWIEŻO WYREMONTOWANY, ŚWIETNIE WYPOSAŻONY)

ZAPRASZAMY!!!



NASZA SZKOŁA ZMIENIA SIĘ DLA WAS!  

 

 DZIEŃ OTWARTY - 25 KWIETNIA 2018

 

OFERTA EDUKACYJNA w roku szkolnym 2018/2019


Dla absolwentów gimnazjum:

Technikum (4-letnie) prowadzące kształcenie w zawodach:

TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ - NOWOŚĆ!!!

 

Uczniowie w trakcie nauki zdobywają wiedzę i umiejętności niezbędne do organizowania i wykonywania prac związanych z montażem, kontrolowaniem pracy oraz konserwacją i naprawą instalacji i urządzeń do pozyskiwania energii odnawialnej (np. energii tuiseo.jpg [150x100]wiatru, wody, słońca, biomasy).

Absolwenci szkoły kształcącej w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej będą przygotowani do organizowania i wykonywania prac związanych z montażem instalacji systemów energetyki odnawialnej, montażu i demontażu urządzeń do pozyskiwania energii odnawialnej, kontrolowania pracy urządzeń i instalacji systemów energetyki odnawialnej oraz wykonywania konserwacji oraz naprawy urządzeń i instalacji systemów energetyki .

Program nauki w zawodzie technik urządzeń i sytemów energetyki odnawialnej obejmuje:

  1. Szeroko pojętą problematyką odnawialnych źródeł energii, ich zasobów, pozyskiwania, projektowania i wykorzystywania w obszarze energetyki słonecznej, wiatrowej, geotermalnej, energetyki wodnej, a także wykorzystania biomasy;
  2. Zagadnienia dotyczące technologii odnawialnych źródeł energii, ekologicznych skutków przetwarzania energii, podstaw prawnych ochrony środowiska i rozwoju energetyki odnawialnej w Polsce i na świecie, a także elementy polityki energetycznej w Polsce;
  3. Uczniowie uzyskują również wiedzę w zakresie analogowych i cyfrowych systemów pomiarowych, numerycznych systemów sterowania i regulacji oraz wykorzystywania technik komputerowych w projektowaniu i eksploatacji urządzeń energetycznych.

Absolwenci znający najnowsze osiągnięcia dotyczące odnawialnych źródeł energii oraz uwarunkowania prawne w tym obszarze będą przygotowani do wykonywania zadań w zakresie pozyskiwania odnawialnych źródeł energii, wspartych elementami prawa w dziedzinie budownictwa, energetyki, ekologii i gospodarki wodno-ściekowej.

Odnawialne źródła energii to przyszłość energetyki i obecna konieczność stosowania wynikająca z systematycznego wzrostu cen paliw oraz rosnącej świadomości w zakresie niezbędnej ochrony środowiska naturalnego.

W Polsce udział energii odnawialnej w całkowitej energii produkowanej rocznie stale rośnie. Perspektywy tego wzrostu są ogromne, a nasycenie rynku niewielkie, co przemawia za kształceniem na tym kierunku. Po ukończeniu szkoły można podjąć studia w tej specjalności.

 

W trakcie nauki w technikum zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. BD.17 - "Montaż urządzeń i systemów energetyki odnawialnej" - pod koniec klasy III,
  2. BD.18 - "Eksploatacja urządzeń i systemów energetyki odnawialnej" - po klasie IV.

Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- matematyka,

- język angielski.

 

 


TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

tziug.jpg [150x100]

Kończąc technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskujesz:

  1. zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, poszukiwany na rynku pracy, w tym na rynku UE,
  2. możliwość podejmowania pracy w obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu itp.,
  3. przygotowanie do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych oraz otrzymywania na ten cel pomocy z UE.

 

W trakcie nauki w technikum zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. TG.07. - "Sporządzanie potraw i napojów" (pod koniec klasiy III),
  2. TG.16. - "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych" (po klasie IV).


Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- biologia,

- język angielski.

 

 

TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI

nowy zawód, ktróry zastąpił dotychczasowy - technik mechanizacji rolnictwa

tmr.jpg [150x112]

 Kończąc technikum w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki zyskujesz:

  1. zawód technika mechanizacji rolnictwa i agrotroniki,
  2. bardzo dobrą wiedzę z zakresu budowy i umiejętność obsługi i eksploatacji maszyn i pojazdów rolniczych,
  3. kwalifikacje rolnicze uprawniające do korzystania z programów UE m.in.:
    • przejęcie gospodarstwa rolnego w ramach renty strukturalnej,
    • inwestycji w gospodarstwie rolnym, ułatwiających start młodym rolnikom,
  4. bezpłatne prawo jazdy kategorii B, T oraz uprawnienia do pracy kombajnem,
  5. przygotowanie do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej lub gospodarstwa rolnego,
  6. możliwość podjęcia pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych związanych z rolnictwem i jego technicznym zapleczem,
  7. umiejętność posługiwania się nowoczesnym sprzętem rolniczym, obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanych we wspólczesnych pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych.

 

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. MG.03. - ,,Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie” (pod koniec klasy III),
  2. MG.42. - ,,Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie” (po klasie IV).


Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- matematyka,

- język angielski.

 

 

TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU

tak.jpg [150x100]

Kończąc technikum w zawodzie technik architektury krajobrazu uzyskujesz:

  1. zawód technika architektury krajobrazu poszukiwany na rynku pracy, w tym na rynku UE,
  2. dobre przygotowanie do wykonywania zadań:
    • urządzania i pielęgnowania terenów zielonych i zadrzewień,
    • projektowania elementów architektury krajobrazu z zachowaniem wymogów estetycznych i ekologicznych,
    • pielęgnowania i konserwacji istniejących i nowo projektowanych elementów architektury krajobrazu,
  3. kwalifikacje rolnicze uprawniające do korzystania z programów UE m.in.:
    • przejęcie gospodarstwa rolnego w ramach renty strukturalnej,
    • inwestycji w gospodarstwie rolnym,
    • ułatwiających start młodym rolnikom,
  4. bezpłatne prawo jazdy kategorii T,
  5. przygotowanie do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej,
  6. możliwość podjęcia pracy w biurach projektowych, placówkach związanych z ochroną i kształtowaniem środowiska przyrodniczego lub organizacjach związanych z budową i pielęgnacją obiektów architektury krajobrazu.

 

 

W trakcie nauki w technikum zdajesz następujące kwalifikacje:

  1. RL.21. - "Projektowanie , urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu" (pod koniec klasy III),     
  2. RL.22. - "Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazów" (po klasie IV).


Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- biologia,

- język angielski.

 

 

TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ- NOWOŚĆ!!!


kturystykijpg [150x112]

Jako technik turystyki wiejskiej możesz samodzielnie prowadzić biuro obsługi ruchu turystycznego na wsi, gospodarstwo turystyczne, ekologiczne gospodarstwo rolne, możesz też podejmować pracę w instytucjach związanych z turystyką wiejską i rolnictwem,

uzyskasz kwalifikacje rolnicze uprawniające do korzystania z programów UE m.in.:

  • przejęcie gospodarstwa rolnego w ramach renty strukturalnej,
  • inwestycji w gospodarstwie rolnym,
  • ułatwiających start młodym rolnikom,

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik turystyki wiejskiej będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • organizowania i prowadzenia działalności turystycznej na obszarach wiejskich;
  • planowania, organizowania i wykonywania prac w gospodarstwie rolnym;
  • planowania i organizowania działalności agroturystycznej;
  • obsługiwania klienta w gospodarstwie agroturystycznym.

 

W trakcie nauki w technikum zdajesz następujące kwalifikacje:

  1. TG.08. - "Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich " (pod koniec klasy III),     
  2. TG.09. - "Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego" (po klasie IV).


Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- biologia,

- język angielski.

 

 

 

 

Szkoła Branżowa I Stopnia (3-letnia)(dawniej - Zasadnicza Szkoła Zawodowa) kształcąca w zawodach:

mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych


Program kształcenia teoretycznego i praktycznego podobny do programu z Technikum Mechanizacji Rolnictwa, ale na poziomie szkoły zasadniczej. Przygotowuje do zdawania egzaminu w zawodzie: mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych. Absolwent zdobywa bezpłatne prawo jazdy kat. B i T  a także uprawnienia do pracy kombajemu oraz uzyskuje uprawnienia rolnicze.

 

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. MG.03. - ,,Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie” (pod koniec klasy III),

 

kucharz


Program podobny do programu Technikum Żywienia. Przedmioty zawodowe: podstawy przedsiębiorczości, podstawy żywienia człowieka, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne, podstawy rachunkowości gastronomicznej.

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

TG.07. - "Sporządzanie potraw i napojów" (pod koniec klasiy III).


 

cukiernik - nowość!!!

 


Do zadań cukiernika należy przede wszystkim wypiekanie ciast i ciastek o różnych kształtach, gramaturach, przekładanych nadzieniami polewami i kuwerturą przy użyciu odpowiednich maszyn i urządzeń oraz sprzętu cukierniczego. Cukiernik ocenia przydatność surowców i przygotowuje je do produkcji. Przygotowuje nadzienia- kremy, galaretki, polewy. Formuje ciasta, wypieka je lub smaży oraz przekłada odpowiednimi masami i wykańcza cukrem, polewami, w zależności od rodzaju ciasta. Do zadań cukiernika należy również regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych oraz usuwanie drobnych usterek w elementach bezpośrednio stykających się z ciastem.

 

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

TG.04. - "Produkcja wyrobów cukierniczych" (pod koniec klasiy III),.




szkoły dla dorosłych (zaoczne - na podbudowie szkoły zasadniczej):


Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w zawodach: rolnik (kwalifikacja R.03), technik rolnik (kwalifikacja R.16) oraz kucharz (kwalifikacja T.06).

baner_stopka