Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie::Witamy na stronie internetowej Zespołu Szkół CKR im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie

Dla kandydatów

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
Stare Lubiejewo
ul. Klonowa 4
07-300 Ostrów Mazowiecka
tel./fax 29 74 532 66
e-mail: zslubiejewo@op.pl

 

 

Zapraszamy na "Wirtualny spacer po szkole".

 

Kliknij w obrazek, aby przenieść się do wirtualnej szkoły...

 

 

wirt_spacer.jpg [1100x547]

 

Szanowni Rodzice oraz Absolwenci klas ósmych!

Informujemy, że rekrutacja na rok szkolny 2025/26 w naszej szkole będzie odbywała się tradycyjnie, tzn. należy złożyć w sekretariacie szkoły wniosek o przyjęcie oraz wymagane dokumenty.

 

I to wszystko - bez zakładania kont, logowania... 

 

baner_rejestracja_500_x_300_px.gif [500x300]

 

 

banerek_300_x_250_px_500_x_417_px.gif [500x417]

 

Do pobrania - wniosek o przyjęcie do szkoły:

 


 

 Do pobrania: regulamin rekrutacji na rok szkolny 2025/26:

 


 

Do pobrania - podanie do internatu:

 

 


 

 

OD WRZEŚNIA 2016 ROKU OTWARTY JEST W NASZEJ SZKOLE INTERNAT (WYREMONTOWANY, ŚWIETNIE WYPOSAŻONY)

ZAPRASZAMY!!!

 

 

NASZA SZKOŁA ZMIENIA SIĘ DLA WAS!  

 


 

OFERTA EDUKACYJNA w roku szkolnym 2025/2026

 

TECHNIKUM 

(5-letnie) prowadzące kształcenie w zawodach:

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętności oceniania jakości żywności, dobierania parametrów  jej przechowywania,  sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania  zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne.


tziug.jpg [150x100]

NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA

  • zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje:
    • HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12.Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

 

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na statkach, firmach cateringowych, punktach fast food w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych, prowadzić kursy gastronomiczne czy blog kulinarny.

 Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- biologia,

- chemia.

 

 

 

TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
 
 

tmr.jpg [150x112]

 Kończąc technikum w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki zyskujesz:

  1. zawód technika mechanizacji rolnictwa i agrotroniki,
  2. bardzo dobrą wiedzę z zakresu budowy i umiejętność obsługi i eksploatacji maszyn i pojazdów rolniczych,
  3. kwalifikacje rolnicze uprawniające do korzystania z programów UE m.in.:
    • przejęcie gospodarstwa rolnego w ramach renty strukturalnej,
    • inwestycji w gospodarstwie rolnym, ułatwiających start młodym rolnikom,
  4. bezpłatne prawo jazdy kategorii B, T oraz uprawnienia do pracy kombajnem,
  5. przygotowanie do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej lub gospodarstwa rolnego,
  6. możliwość podjęcia pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych, handlowych i usługowych związanych z rolnictwem i jego technicznym zapleczem,
  7. umiejętność posługiwania się nowoczesnym sprzętem rolniczym, obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanych we wspólczesnych pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych.

 

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. ROL.02. - ,,Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie” (pod koniec klasy III),
  2. ROL.08. - ,,Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie” (w klasie V).

 

Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- matematyka,

- język angielski.

 

 

TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
 
tak.jpg [150x100]

Kończąc technikum w zawodzie technik architektury krajobrazu uzyskujesz:

  1. zawód technika architektury krajobrazu poszukiwany na rynku pracy, w tym na rynku UE,
  2. dobre przygotowanie do wykonywania zadań:
    • urządzania i pielęgnowania terenów zielonych i zadrzewień,
    • projektowania elementów architektury krajobrazu z zachowaniem wymogów estetycznych i ekologicznych,
    • pielęgnowania i konserwacji istniejących i nowo projektowanych elementów architektury krajobrazu,
  3. kwalifikacje rolnicze uprawniające do korzystania z programów UE m.in.:
    • przejęcie gospodarstwa rolnego w ramach renty strukturalnej,
    • inwestycji w gospodarstwie rolnym,
    • ułatwiających start młodym rolnikom,
  4. bezpłatne prawo jazdy kategorii T,
  5. przygotowanie do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej,
  6. możliwość podjęcia pracy w biurach projektowych, placówkach związanych z ochroną i kształtowaniem środowiska przyrodniczego lub organizacjach związanych z budową i pielęgnacją obiektów architektury krajobrazu.

 

W trakcie nauki w technikum zdajesz następujące kwalifikacje:

  1. OGR.03. - "Projektowanie , urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu" (pod koniec klasy III),     
  2. OGR.04. - "Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu" (w klasie V).

 

Proponowane przez szkołę przedmioty w zakresie rozszerzonym:

- biologia,

- język angielski.

 

 

Branżowa Szkoła I Stopnia (3-letnia)
kształcąca w zawodach:

 
mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych


Program kształcenia teoretycznego i praktycznego podobny do programu z Technikum Mechanizacji Rolnictwa, ale na poziomie szkoły zasadniczej. Przygotowuje do zdawania egzaminu w zawodzie: mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych. Absolwent zdobywa bezpłatne prawo jazdy kat. B i T  a także uprawnienia do pracy kombajemu oraz uzyskuje uprawnienia rolnicze.

 

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. ROL.02. - ,,Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie” (pod koniec klasy III),

 

kucharz


Program podobny do programu Technikum Żywienia. Przedmioty zawodowe: podstawy przedsiębiorczości, podstawy żywienia człowieka, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne, podstawy rachunkowości gastronomicznej.

W trakcie nauki zdajesz następujące kwalifikacje zawodowe:

  1. HGT.02. - "Przygotowanie i wydawanie dań" (pod koniec klasiy III).

 


 


Kształcenie dorosłych w Centrum Kształcenia Ustawicznego.

Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe w zawodach: rolnik (kwalifikacja ROL.04), technik rolnik (kwalifikacja ROL.10) oraz kucharz (kwalifikacja HGT.02).

baner_stopka