14 listopada 2024 20:35 | GastroInfo
Kotlet schabowy, ulubieniec Polaków doczekał się swojego święta!
Historia kotleta schabowego w Polsce sięga 1860r., to właśnie wtedy znaleziono pierwszy przepis na schabowy w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. "365 obiadów za pięć złotych".
Od tamtej pory przepis ewoluował, kotlety schabowe można przygotować na wiele różnych sposobów min. panierowany w bułce, panko, płatkach, orzechach, zapiekany z marchewką i majonezem, serem i pieczarkami, z kością lub bez kości, marynowany w cebuli i mleku, czosnku i sosie sojowym, maślance, kefirze, jogurcie, itd, itd...
Uczniowie naszej szkoły z kl. 3 PT-Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz kl. 3BBA Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie Kucharz chcąc uczcić ten dzień przygotowali kotlety schabowe według swoich receptur.
Zapraszamy do fotorelacji.
M. Kuczewska, M. Dobies
Foto: M. Kuczewska