13 grudnia 2021 22:12 | GastroInfo
Rozpoczęliśmy kolejny etap realizacji szkolnego projektu pt. „Program Rozwoju Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie, w Starym Lubiejewie”. Celem tego projektu jest podniesienie kompetencji zawodowych uczniów i zwiększenie ich szans na rynku pracy, poprzez m.in. realizację specjalistycznych kursów zawodowych.
Uczniowie klas o profilu gastronomicznym korzystając z bogatej oferty kursów mieli możliwość wyboru tych, które najbardziej odpowiadają ich zainteresowaniom. Zdecydowanie skorzystali ze stworzonej im szansy! W zaplanowanych 10 kursach o tematyce kulinarnej weźmie udział 80 uczniów naszej szkoły. Niektórzy z nich zakwalifikowali się nawet na 3 kursy!
W miniony weekend odbyły się dwa z nich i uczestniczyły w nich dwie 10-osobowe grupy uczniów.
Dwudniowe warsztaty „Carving owoców i warzyw” były okazją dla uczniów do zapoznania się z historią carvingu, narzędziami oraz sposobami rzeźbienia w owocach i warzywach. Efektem finalnym ćwiczeń i pracy stały się wspaniałe dekoracje, m.in. z jabłek, arbuza, melona czy grejpfruta.
Równocześnie odbywające się kolejne warsztaty „Nowoczesne techniki i aranżacja potraw na talerzu” pozwoliły uczniom poznać sztukę aranżacji, stylizacji i ogólnej prezentacji potrawy. Uczestnicy kursu zgłębili zasady układania potraw na talerzu oraz poznali triki pozwalające na wydobycie z dania wizualnej atrakcyjności a stworzone przez nich dzieła możemy podziwiać w galerii zdjęć!
Udział w warsztatach to nie tylko fantastyczne przeżycie, ale także dawka olbrzymiej, profesjonalnej wiedzy na temat kuchni, kompozycji dań i gotowania, którą uczniowie będą mogli wykorzystać w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne kursy!
M. Falbowska
Foto: A. Chrzczonowska