25 listopada 2024 20:13 | Aktualności
Dnia 23 listopada nasi uczniowie z klasy IV PTH Mikołaj Mierzejewski i Jakub Jasiński reprezentowali szkołę w finale XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) i Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS).
Pomysłodawcą i organizatorem tego wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualna edycja konkursu cieszyła się dużym zainteresowaniem. Spośród nadesłanych aż 45 zgłoszeń konkursowych, jednym z dziesięciu najlepszych przepisów kulinarnych okazała się również propozycja chłopców: „Jesienna Symfonia Smaków - Gęsie roladki z kapuściano-śliwkowym musem, na ziemniaczanym puree z kulką z pęczaku i glazurowanymi jabłkami”.
Tegoroczne potrawy oceniała komisja składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, współorganizatorów konkursu – Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy oraz zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych czuwała komisja techniczna, której skład stanowili nauczyciele praktycznej nauki zawodu i zawodowi kucharze.
Tym razem nie udało się zdobyć miejsca na podium, ale i tak jesteśmy dumni z chłopców za ich zaangażowanie i chęć promowania polskiej tradycji kulinarnej. Udział w tego typu konkursach jest doskonałą okazją wymiany doświadczeń i nowych przepisów, do rozwijania pasji kulinarnej, zdobywania bezcennych wskazówek od ekspertów oraz budowania profesjonalnej pewności siebie, która przygotuje młodych adeptów sztuki kulinarnej do przyszłych wyzwań w zawodzie kucharz.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom za kreatywność i umiejętności kulinarne!
Więcej szczegółów na stronie MRiRW
M. Dobies
Foto: M. Dobies